Bekijk nu mijn nieuwe EBook: '40 Dinergerechten - een boek vol heerlijke recepten'.

Welke voedingsmiddelen hebben een anti-aging werking?

Welke voeding zou je moeten eten om je huid vanaf je 4oste, en liever eerder, zo jong mogelijk te houden?

Een mooie glanzende huid begint met wat we ons lichaam te eten geven. De volgende anti-aging voedingsmiddelen kunnen sowieso helpen bij een gezonde levensstijl en daarmee ook een mooie huid.

Uiteindelijk is onze huid het afvoerputje voor wat betreft vitamines en mineralen. Ons lichaam zal eerst alle vitale organen bedienen met de beste vitamines, mineralen en sporenelementen waarover het via onze voeding beschikt. Wat er dan nog over is, is voor de huid bedoeld.

Je zult begrijpen dat er dus heel veel goede voedingsstoffen nodig zijn om alleen al ons lichaam te voeden, laat staan de huid.

Wanneer we dus voldoende vezels, anti-oxidanten, gezonde vetten, water en essentiële voedingsstoffen als vitamines en mineralen en andere gezondheidsbevorderende stoffen binnenkrijgen, we dit ook zeker aan de huid gaan zien. Maar denk niet dat 2x per week een appel eten voldoende is. Met veel gezonde stoffen bedoel ik dan ook echt veel!

Wil je voldoende goede voeding binnenkrijgen dan heb ik het over 500 gram groente en zeker 3 stuks fruit per dag. Met daarbij nog vezels in de vorm van volkoren rijst en granen, bonen, aangevuld met eiwitten.

Omdat je huid je iets duidelijk wil maken wanneer er ontstekingen in de vorm van eczeem, acné, psoriasis of rosacea ontstaan, is het heel erg nuttig om je huid goed in de gaten te houden. De conditie van je huid is absoluut een graadmeter voor de rest van je gezondheid.

De volgende 10 voedingsmiddelen die ik ga benoemen werken mee aan een gezond lichaam en daarnaast aan een gezonde en mooie huid. Deze voedingsmiddelen regelmatig en voldoende nuttigen werken mee aan een systeem van anti-aging. Zo lang mogelijk jong blijven wil toch iedereen?

 

 1. Wilde bosbessen/blauwe bessen

Blauwe bessen en wilde bosbessen in het bijzonder zijn rijk aan vitamine C en A. Ze bevatten tevens anthocyanen vanwege de kleur die een anti-verouderings effect hebben.

Deze zeer krachtige anti-oxidanten helpen tegen de sterke vrije radicalen van de zon, stress en bijvoorbeeld luchtverontreiniging. Ze werken tegen verborgen ontstekingen en behoeden voor collageenverlies.

Gebruik deze heerlijke bessen in je smoothie of eet ze in je kwark of yoghurt of neem ze tussendoor.

 1. Waterkers

De gezonde eigenschappen van de waterkers zijn enorm. Dit plantje bevat veel vocht en is verder een bron van:

 • calcium
 • kalium
 • mangaan
 • fosfor
 • vitamines A, C, K, B-1, en B-2

Waterkers werkt ontstekingsremmend op je gehele huid en zorgt ervoor dat andere mineralen beter bij alle cellen van het lichaam aankomen en opgenomen kunnen worden. Hierdoor verbetert het zuurstofgehalte van de huid. Dit plantje zit vol vitamine A en C en samen met de andere anti-oxidanten kan het schadelijke vrije radicalen neutraliseren. Door de anti-oxidanten werking helpt het fijne lijntjes en rimpels zoveel mogelijk voorkomen.

Voeg een handvol waterkers toe aan je salade of neem op je brood voor een glanzende huid en verbeterde gezondheid. Een ander voordeel van dit plantje is dat  het helpt bij de vertering van voedsel en ondersteunt de schildklier door het gehalte aan jodium.

 1. Rode paprika

Rode paprika’s zitten vol anti-oxidanten welke vooral nodig zijn voor anti-aging door hun hoge gehalte aan vitamine C, absoluut nodig voor de aanmaak van collageen. Deze anti-oxidanten in paprika’s noemen we carotenoïden, net als bijvoorbeeld in wortels.

Carontenoïden zijn pigmenten in de plant die voor de intense kleur zorgen die in rood, geel en oranje groente en fruit voorkomt. Ze bevatten een verscheidenheid aan ontstekingsremmende stoffen en helpen het lichaam en de huid tegen slechte invloeden van milieubelasting en de stralen van de zon die schade aanrichten.

Neem paprika als tussendoor bijvoorbeeld met een hummusdip. Paprika’s kun je ook heel goed in stukjes door je salade doen of toevoegen aan warme gerechten.

 1. Broccoli

Broccoli is een ontstekingsremmend power super-food voorzien van:

 • vitamine C and K
 • vele anti-oxidanten
 • vezels
 • foliumzuur (B11)
 • luteïne
 • calcium

Zoals eerder benoemd heeft je huid vitamine C nodig voor de productie van collageen, welke de huid stevigheid en elasticiteit geeft.

Je kunt broccoli rauw eten als snack, maar dat zullen de meeste mensen niet verkiezen. Kort koken is de voorkeur voor deze groente omdat het dan ook meer voordelen voor je lichaam geeft. Gekookte broccoli zorgt ervoor dat de gezonde stoffen beter kunnen worden opgenomen.

Andere voordelen zijn dat het de hersenfunctie ondersteunt. Tevens helpt broccoli eten bij een goede hormoonwerking en werkt vitamine K en calcium mee aan een juiste botstructuur welke osteoporose (botontkalking) voorkomt.

 1. Papaya

Deze heerlijke vrucht en superfood is rijk aan verschillende anti-oxidanten, vitamines en mineralen welke de elasticiteit van de huid in stand houdt en ervoor zorgt dat er minder fijne lijntjes en rimpels ontstaan.

Papaya is rijk aan:

 • vitamine A, C, K, en E
 • calcium
 • kalium
 • magnesium
 • fosfor
 • B vitamines

De vele anti-oxidanten in papaya helpen om de vrije radicalen te neutraliseren en kunnen daardoor tekenen van huidveroudering helpen vertragen. Papaya bevat tevens een enzym, genaamd papeïne welke als een van de beste natuurlijke ontstekingsremmer geldt. Papaya wordt tevens toegevoegd aan veel exfoliërende producten.

Dus ook het eten van papaya zorgt ervoor dat je lichaam dode huidcellen makkelijker afscheidt en er een mooie glanzende huid tevoorschijn komt!

Sprenkel vers limoensap of citroensap over stukken papaya als ontbijt, of doe de papaya door een gezonde smoothie. Je kunt tevens een masker maken van papaya.

 1. Avocado

Avocado’s zijn hoog in Omega 3 vetzuren, welke zeer ontstekingsremmend werken. De juiste vetzuren zoals Omega 3 zorgen voor een soepele gehydrateerde huid. Ze bevatten tevens een verscheidenheid aan essentiële voedingsstoffen die behoeden voor de tekenen van veroudering zoals:

 • vitamines K, C, E, en A
 • B vitamines
 • kalium

De hoge aanwezigheid van vitamine A in avocado’s helpt het lichaam dode huidcellen verwijderen waardoor de huid meer kan “shinen”. Het carotenoïden gehalte zorgt ervoor dat gifstoffen en schade van zonnestralen beperkt blijven. Avocado’s helpen daarmee ook om huidkanker tegen te gaan.

Voeg stukjes avocado toe aan je salade. Lepel de vrucht uit of eet het op een stuk (rogge)brood met kaas. Je kunt een avocado ook prakken met een banaan wanneer je de smaak niet zo lekker vindt. Een avocado toevoegen aan een smoothie is ook een goed idee!

Daarnaast kun je van een geprakte avocado ook een prima masker maken om roodheid en ontsteking tegen te gaan. Het helpt ook tegen het ontstaan van rimpels.

 1. Spinazie

Spinazie is een groente die ontzettend veel vocht bevat en daardoor zeer hydraterend werkt voor ons lichaam. Daarnaast bevat spinazie:

 • vitamines A, C, E, en K
 • magnesium
 • plantaardig heem ijzer
 • luteïne

Deze hoogwaardige bladgroente is zeer hoog in vitamine C, welke zorg draagt voor de aanmaak van collageen om de huid stevig, elastisch en zacht te houden en maken. Vitamine A helpt je haar sterk en zacht te maken. Maar dat is niet alles…… Vitamine K zorgt ervoor dat er geen ontstekingen in de cellen ontstaan.

Je kunt een paar handenvol spinazie toevoegen aan je shake of smoothie, salade of je kunt het  natuurlijk roerbakken of kort koken.

 1. Noten

Veel noten, vooral amandelen zijn een bron van vitamine E die het huidweefsel helpt repareren. Noten helpen en beschermen daardoor de huid tegen de vrije radicalen van de zon. Walnoten bijvoorbeeld zijn weer hoog in Omega 3 en werken daardoor ontstekingsremmend. De Omega 3 vetzuren:

 • verstevigen huidcellen en membranen
 • Beschermen tegen zonschade
 • Geven de huid een mooie glans door het aanvullen van de huidvetten

Voeg verschillende noten toe aan je salade of eet een handjevol als snack. Zorg dat de noot het schilletje behoudt; juist hierin zitten de anti-oxidanten die de huid zo hard nodig heeft.

Andere voordelen aan het eten van noten zijn:

 • Gereduceerde kans op hart- en vaatziekten
 • Cognitieve achteruitgang bij ouderen welke dementie kan veroorzaken
 1. Zoete aardappelen

De oranje kleur van de zoete aardappel komt van de anti-oxidant die we beta-carotenen noemen. Beta caroteen wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A. Vitamine A helpt bij celvernieuwing, zorgt voor minder elasticiteitsverlies en draagt bij aan een jonge, zachte en soepele huid.

Deze heerlijke groente is tevens een leverancier van vitamine C en E, welke wederom beschermen tegen vrije radicalen. Deze vitamines helpen onze huid stralen.

Zoete aardappel heeft vele toepassings- mogelijkheden. Je kunt ze koken tot een puree of roosteren in de oven en eten als friet. Daarnaast kun je zoete aardappel in vele gerechten en schotels verwerken.

 1. Granaatappel pitjes

Granaatappelpitjes worden al decennia lang als medicinaal fruit gezien. Deze pitjes zijn zeer hoog in vitamine C en bevatten een verscheidenheid aan allerlei anti-oxidanten. Granaatappel beschermt ons lichaam tegen schade van vrije radicalen en werkt ontstekings- remmend voor ons hele systeem.

Dit gezonde fruit bevat tevens een stof wat punicalagins genoemd wordt welke staat voor het goed houden en vasthouden van collageen wat uiteraard zeer anti-aging werkt voor de huid.

Verdeel granaatappelpitjes over je salade, voeg het toe aan zelfgemaakt gebak of eet het met ander fruit.

Andere voordelen van granaatappel zijn dat ze in samenwerking met darmbacteriën onze mitochondriën (energie centrales) kunnen verjongen. Onze spieren kunnen er zelfs door verjongen.

De conclusie van dit verhaal is dat wanneer je een stralende en jonge huid wilt, je je lichaam moet overdoseren met gezonde stoffen om je lichaam van alles te voorzien. Je huid is als laatste aan de beurt om te profiteren van alle anti-oxidanten in je voeding. Bezuinig dus niet op je voeding!

Door onszelf te voeden met genoemde anti-aging voedingsmiddelen kunnen we ons lichaam en huid aanzetten tot de beste prestaties.

Wanneer je eens andere voedingsmiddelen wilt uitproberen, kies dan voor groente en fruit in de felste kleuren. Juist de carotenoïden en flavonoïden zorgen voor waardevolle anti-oxidanten welke een zeer sterke ontstekingsremmende en opbouwende werking hebben. Hoe meer kleur in je eten hoe gezonder je bezig bent!

Het wordt tijd om de knop om te zetten en goed voor onszelf te zorgen met de meest waardevolle voeding om het maximale uit ons leven te halen!

Verdere inspiratie nodig? Kies uit mijn verschillende E-books.

'40 Ontbijtjes en Tussendoortjes'

'40 Lunchrecepten'

'40 Dinerrecepten'

 

Laat een reactie achter