Bekijk nu mijn nieuwe EBook: '40 Dinergerechten - een boek vol heerlijke recepten'.

Welke noten zijn het gezondst?

Welke noten zijn nu het gezondst?

Als het om noten gaat, krijgen amandelen alle liefde. Amandelmelk in je koelkast en met chocolade bedekte amandelen in je voorraadkast. Maar zijn het echt de gezondste noten?

"Over het algemeen zijn alle noten goede bronnen van gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten, eiwitten, vezels en veel verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten" Velen van ons krijgen niet genoeg vezels binnen, dus meer noten eten is een gemakkelijke manier om er meer van te krijgen". Bovendien zijn veel soorten noten goede bronnen van magnesium, een andere voedingsstof waar veel mensen een tekort aan hebben.

Nog een voordeel: meer noten eten kan je hart ondersteunen door het slechte cholesterol te verlagen en het goede cholesterol te verhogen.

Wat voor soort noten je ook kiest, ze zijn super draagbaar en veelzijdig voedsel. Er zijn zoveel manieren om noten te gebruiken, hetzij als tussendoortje, in notenboter, als knapperige salade-topper, of als paneermeel van kip of vis.

In principe kun je niet fout gaan - dus voel je vrij om te variëren met alle soorten noten. Hier zijn 10 supergezonde keuzes om op te laden, van amandelen en meer.

  1. Amandelen

Amandelen kopen

Oké, ja, er is een reden waarom amandelen zoveel gezondheidshype krijgen. Amandelen zijn niet alleen een solide bron van vezels en eiwitten, maar het is ook aangetoond dat ze ontstekingen in het lichaam helpen verminderen. En je helpen een gezond gewicht te behouden. . (Sommige van die ontstekingsvoordelen kunnen voortkomen uit het feit dat amandelen veel vitamine E bevatten portie voorziet in 60 procent van je dagelijkse behoeften!)

Sommige onderzoeken hebben zelfs het eten van amandelen in verband gebracht met een verminderd risico op het ontwikkelen van darmkanker.

Houd er rekening mee dat een portie amandelen van een ons ongeveer 24 noten bevat, dus houd je porties in de gaten.

Per portie van 30 gram: 164 calorieën, 14 g vet (1 g verzadigd vet), 6 g koolhydraten, 1 g suiker, 3,5 g vezels, 6 g eiwit

  1. Paranoten

Paranoten

"Deze noten bevatten veel selenium, een mineraal dat betrokken is bij de productie van schildklierhormonen en dat cruciaal is voor de antioxidantfunctie voor processen die ons beschermen tegen kanker", Het is ook geweldig voor de gezondheid van haar, huid en nagels.

"Een studie toonde zelfs een onmiddellijke impact op de cholesterolverbetering in het bloed binnen negen uur na inname van paranoten.

Let echter op: dit zijn grote gekken. Je hoeft er maar twee of drie per dag te eten om van de voordelen te profiteren, dus eet er niet een hele handvol van zoals amandelen.

Per portie van 1 ons: 187 calorieën, 19 g vet (4,5 g verzadigd vet), 3 g koolhydraten, 0 g suiker, 2 g vezels, 4 g eiwit

  1. Cashewnoten

Cashewnotwen

"Cashewnoten bevatten meer ijzer dan welke andere noot dan ook", "Omdat ijzer het meest voorkomende tekort aan voedingsstoffen is, zouden meer mensen ze in hun dieet moeten opnemen."

De romige textuur van cashewnoten maakt ze ook een geweldige zuivelvervanger . Gebruik gemalen gezouten cashewnoten als vervanging voor Parmezaanse kaas.

Per portie van 1 ons : 160 calorieën, 12 g vet (2 g verzadigd vet), 9 g koolhydraten, 1 g suiker, 2 g vezels, 5 g eiwit 

  1. Macadamia-noten

Macademia noten

Macadamia's worden over het algemeen geassocieerd met cookies en worden sterk onderschat. "Macadamia-noten bevatten veel thiamine (ook bekend als vitamine B1), mangaan en koper, en bevatten gezond enkelvoudig onverzadigd vet, het soort dat wordt aangetroffen in avocado's en olijfolie".

"Ze zijn ook geweldig in salades of als voedzamere coating voor kip of vis".

Per portie van 1 ons : 204 calorieën, 21 g vet (0 g verzadigd vet), 3,9 g koolhydraten, 1 g suiker, 2 g vezels, 2,4 g eiwit

  1. Pinda's

Pinda's

"Pinda's, hoewel ze eigenlijk helemaal geen noot zijn, maar eerder deel uitmaken van de peulvruchtenfamilie, zijn een goede bron van eiwitten en veel verschillende vitamines en mineralen, zoals magnesium en fosfor". Let op; pinda’s werken sterk verzurend op het lichaam, dus ben je reeds verzuurd en heb je bijvoorbeeld neiging tot jicht of gewrichtsklachten eet dan geen pinda’s!!!!

Ja, je kunt er de vruchten van plukken door pindakaas te eten, maar probeer niet met een lepel naar de pot te gaan. "Houd in gedachten dat pindakaas veel calorieën bevat, dus houd je aan de portiegrootte van twee eetlepels".

Per portie van 1 ons : 161 calorieën, 0,4 g vet (0 g verzadigd vet), 4,5 g koolhydraten, 1 g suiker, 2 g vezels, 7 g eiwit

  1. Pistachenoten

Pistachenoten

"Deze kleine groene edelstenen zijn een geweldige snack of salade-topper vanwege hun hoge gehalte aan voedingsstoffen en antioxidanten". Ze zijn een van de noten met de hoogste concentratie van de antioxidanten luteïne en zeaxanthine, die beide de gezondheid van het oog bevorderen.

"Nog beter: gedragsonderzoek heeft aangetoond dat het langer duurt om pistachenoten te verwijderen, dus je zult er waarschijnlijk minder van eten".

Per portie van 1 ons : 159 calorieën, 12,8 g vet (0 g verzadigd vet), 7,7 g koolhydraten, 2,1 g suiker, 3 g vezels, 5,7 g eiwit

  1. Walnoten

Walnoten

"Walnoten zijn een super plantaardige bron van omega-3-vetzuren, die essentieel zijn in onze voeding en het risico op hartaandoeningen helpen verminderen".

Hoewel ze iets meer calorieën en vet bevatten dan andere noten, bevatten ze gezond vet dat het lichaam nodig heeft (en waardoor je langer vol blijft).

Voeg walnoten toe aan bananenbrood of havermout, of snack ze gewoon.

Per portie van 1 ons : 220 calorieën, 22 g vet (0 g verzadigd vet), 5 g koolhydraten, 1 g suiker, 2 g vezels, 5 g eiwit

  1. Pecannoten

Pecan noten

"Pecannoten zijn een van de bekendste voedingsbronnen van vitamine E". "Ze zijn ook een geweldige bron van thiamine, een vitamine B die een sleutelrol speelt in het energiemetabolisme."

Je kunt ze gebruiken in yoghurt, havermout, soepen, vegetarische bijgerechten en meer. "De herfst is het perfecte moment om ze over zo ongeveer alles te strooien".

Per portie van 1 ons : 196 calorieën, 20 g vet (0 g verzadigd vet), 3 g koolhydraten, 1 g suiker, 2 g vezels, 2,6 g eiwit

  1. Pijnboompitten

 Pijnboompitten

"Pijnboompitten zijn een goede bron van vitamine E en K, evenals ijzer en magnesium".

IJzer, dat essentieel is voor het zuurstoftransport door het lichaam, is vooral belangrijk voor vegetariërs, die het mineraal tekort kunnen schieten zonder vlees in hun dieet. Pijnboompitten bevatten bijna acht gram ijzer per kopje, dus ze zijn een geweldige bron van het mineraal ijzer.

Gebruik pijnboompitten om pesto te maken of strooi ze over pasta's, salades, kip of vis voor een gezonde crunch.

Per portie van 1 ons : 190 calorieën, 19 g vet (1, 5 g verzadigd vet), 0 mg natrium, 4 g koolhydraten, 1 g suiker, 1 g vezels, 4 g eiwit

  1. Hazelnoten

Hazelnoten

Naast het proeven van lekkernijen in Nutella, "zijn hazelnoten een goede bron van vitamine E, koper, mangaan en antioxidanten". Van hun antioxidanten is zelfs aangetoond dat ze cholesterol en ontstekingen helpen verminderen.

Geniet van hazelnoten als tussendoortje of voeg geroosterde hazelnoten toe aan groentegerechten, salades en pasta's. (Zorg er wel voor dat het velletje blijft zitten, want deze bevat de hoogste concentratie antioxidanten.

Of sla de in de winkel gekochte dingen over en maak thuis je eigen hazelnootpasta met hazelnoten, cacao en een vleugje zoetstof.

Per portie van 1 ons : 178 calorieën, 17 g vet (1,3 g verzadigd vet), 0 mg natrium, 4,7 g koolhydraten, 1,2 g suiker, 2,8 g vezels, 4,2 g eiwit

 

Laat een reactie achter