Bekijk nu mijn nieuwe EBook: '40 Dinergerechten - een boek vol heerlijke recepten'.

Wat is zuur en wat is basisch voedsel?

Vroeger kwam alle voedsel uit de natuur. Alles wat voorhanden was werd gegeten; zoals mager vlees, vis, maar ook noten, zaden en fruit. Er waren geen fabrieken die voedsel verwerkten en er bestond dus ook geen bewerkt voedsel.

Dit vlees bevatte  veel meer goede vetzuren omdat deze dieren ook andere, natuurlijkere voedingsstoffen tot zich namen.

Na de industrialisatie was men erop gericht zo snel mogelijk en zoveel mogelijk voedsel te produceren. Dit proces is ten koste gegaan van de kwaliteit. Sterker nog de meeste voeding die in de fabrieken geproduceerd wordt, herkent het lichaam helemaal niet en heeft ook niets met de natuur te maken; zoals chips, snoep en frisdranken en veel koeken.

Het voedingspatroon is in de loop der decennia enorm veranderd. De genen van de mens echter niet.  Dit betekent dat ons lichaam voeding moet verteren die het helemaal niet kent. Ik bedoel hiermee suikers, zoetstoffen en bijvoorbeeld bewerkte vetten zoals zonnebloemolie en margarines.

Het betekent dus dat we onszelf aan het 'vervuilen' zijn. Het lichaam slaat stoffen op waarvan het de betekenis niet kent en verzuurt, met alle nare gevolgen van dien. En meer kans op alle  mogelijke ziektes.

Wat moeten we nu doen om dit te voorkomen?

Evenwicht zien te vinden in ons etenspatroon

  • Sterk basenvormend voedsel:

Groenten, fruit en aardappelen

  • Basen vormend voedsel

melk, karnemelk en yoghurt

  • Zwak zuurvormend

kwark, noten, zaden, oliën en roomboter

  • Zuurvormend voedsel

vlees, vis, gevogelte, ei, soja, peulvruchten, pinda's, granen en kaas

Laat een reactie achter