Bekijk nu mijn nieuwe EBook: '40 Dinergerechten - een boek vol heerlijke recepten'.

Wat is het verband tussen Gewichtstoename en Hormonen?

Zelfs als je een actieve levensstijl leidt , je koelkast met vers fruit en groenten vult en elke nacht acht uur slaap krijgt, kan het zijn dat je onverwachts aankomt . Een hormonale disbalans kan de reden zijn.

"Veel mensen horen het woord 'hormoon' en denken aan seks, puberteit en menstruatie, maar we hebben slaaphormonen, stresshormonen en zelfs temperatuur regulerende hormonen".  Hormonen zijn verantwoordelijk voor het verzenden van berichten door ons lichaam, en het blijkt dat ze nogal wat te maken hebben met schommelingen in gewicht.  Hormonen zijn boodschappers die een bericht doorgeven aan de hersenen, van waaruit andere hormonen geactiveerd worden.

"Hormonen zijn gekoppeld aan gewichtstoename omdat ze cruciaal zijn voor het metabolisme, het zenuwstelsel en de voortplanting - drie lichaamssystemen die belangrijk zijn voor het behouden van een gezond lichaamsgewicht". Naast gewichtstoename zijn er verschillende andere symptomen waar je op moet letten als je denkt dat je een hormonale disbalans hebt, waaronder "vermoeidheid, verlangen naar suiker, slaapproblemen en stemmingswisselingen".

De volgende oorzaken kunnen aan de oorsprong liggen dat je weegschaal steeds meer kilo’s aangeeft

Onbeheerde stress

Stress Hormonen

"Stress veroorzaakt gewichtstoename, en niet alleen door stress bij eten en drinken",  "Chronische stress betekent dat het stresshormoon cortisol chronisch in hoge concentraties aanwezig is."

Hoewel er in ons dagelijks leven veel bronnen van stress zijn, is het noodzakelijk om een ​​balans tussen werk en privé te vinden om je hormonen (en gewicht) onder controle te houden.

"Als we ons in een stressvolle situatie bevinden, hebben we cortisol nodig om helder te denken, snel te bewegen en te overleven", "Cortisol zet echter ook de spijsvertering stil en vertraagt ​​de stofwisseling."

Hier zijn een paar dingen die kunnen helpen om de cortisolspiegel te verlagen.

Het verminderen van cafeïneconsumptie kan een positieve aanpassing zijn voor mensen met een hoog cortisolgehalte. Koffie activeert ons hele systeem; je wordt er fit en alert van. Het activeert anderszins ook je hormoonsysteem waaronder cortisol. Je wilt nu juist dat er minder cortisol in je bloed aanwezig is en daardoor kan het minderen met koffie een eerste aanzet zijn.

Het is dus van belang om je cortisolspiegel laag te houden. Dit kun je onder andere doen door de volgende dingen in je leven aan te passen.

Een kalmerende oefening aannemen om jezelf uit de vecht-of-vluchtmodus te halen, zoals mediteren, een dagboek bijhouden, sporten, baden nemen, 's nachts lezen, massagetherapie krijgen, op vakantie gaan of ademhalingsoefeningen doen of lekker tegen iemand aankletsen. Tijd buiten doorbrengen kan ook krachtig zijn om ontspanning te bevorderen.

Het gebruik van adaptogene kruiden (zoals ginseng) kunnen helpen bij het op natuurlijke wijze stabiliseren en reguleren van je cortisolspiegel.  Je kunt ze voor het slapengaan in water of thee doen. Of je kunt capsules met ginseng innemen.

Ginseng capsules kopen

Een dieet met veel suiker

Insuline komt vrij wanneer je voedsel  eet dat suiker of koolhydraten bevat. Het eten van een suikerrijk dieet kan snel leiden tot hormonale gewichtstoename. "Wanneer het lichaam wordt overspoeld met suiker en insuline en belast wordt met langdurige pieken en dalen, wordt goede zelfregulatie onmogelijk en leidt dit tot insulineresistentie". Insuline resistentie betekent dat je cellen ongevoelig worden voor insuline en de suikers niet meer in de cel naar binnen laten. Dit betekent dus dat de suikerwaarde in het bloed hoog blijft, wat hoge bloedsuikers wordt genoemd. Het enige wat het lichaam nog met de suikers kan doen is opslaan in de spieren en lever als glycogeen. De rest wordt als vet opgeslagen in de vetweefsels. Hierdoor worden mensen dikker en dikker.

De oplossing tegen hoge insuline pieken staan hieronder beschreven.

1. Meer eiwitten en gezonde vetten eten 

Eiwitten

Uitgebalanceerde maaltijden eten die eiwitten, gezonde vetten en plantaardige koolhydraten en vezels bevatten. Het eten van een ontbijt vol eiwitten en gezond vet is een geweldige manier om gedurende de dag een gezonde bloedsuikerspiegel te bevorderen. Wees niet bang voor vet. Gezonde vetten zorgen voor een duurzame vorm van energie in plaats van de achtbaan die suiker biedt, en het helpt je ook om langer vol te blijven. Gezonde vetten zijn kokosolie, roomboter, ghee en extra vierge olijfolie.

Eiwitpoeder kopen

2. Minder suiker eten & drinken

Minder suiker

Het suikerverbruik minimaliseren. Suiker zit in koek, snoep en gebak. Maar suiker zit ook verstopt in dressings, soepen, sauzen, kruiden, repen en bouillons - en het is aan jou om de ingrediënten te controleren en je suikerconsumptie onder controle te houden.

3. Regelmatig sporten

Sporten

Lichamelijke activiteit voorkomt insulineresistentie omdat je lichaam glycogeen (een vorm van glucose) verbrandt dat in spieren is opgeslagen, en vervolgens de spieren aanvult met glucose uit de bloedbaan tijdens lichamelijke activiteit verminderen van de hoeveelheid suiker in je dieet en consequent sporten zijn twee van de meest nuttige manieren om de insulinegevoeligheid te verhogen.

 

Niet-organische dierlijke producten eten

"Blootstelling aan bewerkt vlees, plastic, pesticiden en xeno-oestrogenen (in cosmetica, enz.) Zijn allemaal veelvoorkomende oorzaken van verhoogd oestrogeen bij vrouwen (en mannen)". Deze onbalans kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, waaronder hormonale gewichtstoename.

"Wanneer er een onbalans is en ofwel te veel oestrogeen (en progesteron is op een normaal niveau) of progesteronspiegels laag zijn (en oestrogeen is normaal of hoog), wordt dit oestrogeendominantie genoemd," Oestrogeendominantie veroorzaakt niet alleen PMS en vruchtbaarheidsproblemen, het veroorzaakt ook gewichtstoename."

Hier zijn een paar dingen die kunnen helpen bij het reguleren van oestrogeenspiegels.

Biologische producten

Biologische dierlijke producten eten. Bewerkte dierlijke producten krijgen oestrogeen toegediend om hun lichaamsgrootte te vergroten, en vervolgens consumeren mensen dat oestrogeen via melk, kaas, yoghurt en vlees.

Xeno oestrogenen

Xeno-oestrogenen zo veel mogelijk vermijden. Xeno-oestrogenen zijn lichaamsvreemde oestrogenen die giftig kunnen zijn voor uw lichaam;  Ze zijn te vinden in schoonheidsproducten, het milieu en bewerkte voedingsmiddelen. Ik raad mensen aan om de consumentenhandleidingen van EWG te gebruiken om er zeker van te zijn dat wat ze op hun huid aanbrengen veilig is voor hormonen en gezondheid.

Groenten eten

Dagelijks kruisbloemige groenten eten (meestal gekookt). Kruisbloemige groenten bevatten een stof genaamd DIM die een gezond oestrogeenmetabolisme helpt bevorderen. Kruisbloemigen zijn bijvoorbeeld witte kool, Chinese kool, broccoli, boerenkool, bloemkool, spruitjes, paksoi en waterkers. Kies een paar keer per week voor groenten uit deze familie. Zeker ook voor mannen zeer belangrijk. Ik raad ten zeerste aan om DIM uit voedsel te halen, maar suppletie is ook zeker een goede optie.

DIM supplement kopen

Samenvattend, goed eten, consequent sporten, een gezond lichaamsgewicht behouden en omgaan met stress zijn allemaal gunstig voor de hormoonbalans en normale oestrogeenspiegels.

Bij oestrogeen dominantie kan het raadzaam zijn progesteroncrème te gebruiken om de balans tussen oestrogeen en progesteron te herstellen.

"Voor elke ernstige hormonale disbalans raad ik aan om met een holistische arts te werken die de oorzaak van het hormoonprobleem zal achterhalen",  "Veel onevenwichtigheden kunnen worden verbeterd met aanpassingen van de levensstijl, maar sommige hebben intensievere protocollen, veranderingen in het voedingspatroon of supplementen en ondersteuning van een arts nodig."

Laat een reactie achter