Bekijk nu mijn nieuwe EBook: '40 Dinergerechten - een boek vol heerlijke recepten'.

Wat is Cafeïne, en is het eigenlijk Gezond?

Elke dag vertrouwen miljarden mensen op cafeïne om wakker te worden, of om die nachtdienst door te komen zonder een dutje te hoeven doen. In feite is dit natuurlijke stimulerende middel een van de meest gebruikte ingrediënten in de wereld. 

Over cafeïne wordt vaak gesproken vanwege de negatieve effecten op slaap en angst. Echter zijn er ook veel studies die bewijzen dat het verschillende voordelige gevolgen voor de gezondheid heeft.

Dit artikel gaat in op het laatste onderzoek naar het verband tussen cafeïne en gezondheid.

Wat is Cafeïne?

Cafeïne is een natuurlijk stimulerende stof die vooral voorkomt in thee, koffie en cacaoplanten. Het stimuleert de hersenen en het centrale zenuwstelsel, helpt je om alert te blijven en vermoeidheid te voorkomen.

Historici traceren de eerste gezette thee zo ver terug als 2737 voor Christus.

Koffie werd naar verluidt vele jaren later ontdekt door een Ethiopische herder die merkte dat zijn geiten er extra energie van kregen.

Aan het eind van de 19e eeuw kwamen frisdranken met cafeïne op de markt en energiedranken volgden snel.

Tegenwoordig consumeert 80% van de wereldbevolking elke dag een cafeïnehoudend product. 

Hoe werkt het?

Eenmaal geconsumeerd wordt cafeïne snel vanuit de darm in de bloedbaan opgenomen. Van daaruit gaat het naar de lever en wordt het afgebroken tot verbindingen die de functie van verschillende organen kunnen beïnvloeden.

Het belangrijkste effect van cafeïne is echter op de hersenen. Het blokkeert de werking van adenosine, een neurotransmitter die de hersenen ontspant en je moe maakt. Normaal gesproken bouwt het adenosineniveau zich in de loop van de dag op, waardoor je steeds vermoeider wordt en wilt gaan slapen. Cafeïne helpt je wakker te blijven door verbinding te maken met adenosinereceptoren in de hersenen zonder ze te activeren. Dit blokkeert de effecten van adenosine, wat leidt tot verminderde vermoeidheid. Het kan ook het adrenalinegehalte in het bloed verhogen en de hersenactiviteit van de neurotransmitters dopamine en noradrenaline verhogen.

Deze combinatie stimuleert de hersenen verder en bevordert een staat van opwinding, alertheid en focus. Omdat het je hersenen beïnvloedt, wordt cafeïne vaak een psychoactieve drug genoemd.

Bovendien heeft cafeïne de neiging om zijn effecten snel uit te oefenen.

Zo kan de hoeveelheid cafeïne in een kop koffie er 20 minuten over doen om de bloedbaan te bereiken en ongeveer 1 uur om volledig effectief te worden. 

Cafeïne wordt van nature gevonden in noten, zaden of bladeren van bepaalde planten.

Deze natuurlijke bronnen zijn dan dan ook de basis van voeding en dranken verrijkt met cafeïne.

Hoeveelheden cafeïne als volgt:

 • Espresso: 240–720 mg
 • Koffie: 102–200 mg
 • Energy drankjes: 50–160 mg
 • Getrokken thee: 40–120 mg
 • Frisdrank: 20-40 mg
 • Cafeïne vrije koffie: 3–12 mg
 • Chocolade melk: 2–7 mg

Sommige voedingsmiddelen bevatten ook cafeïne. Bijvoorbeeld melk chocolade bevat per 28 gram 1-15 mg cafeïne en pure chocolade 5-35 mg cafeïne.

In bepaalde medicatie die vrij verkrijgbaar is bij de drogist zoals pilletjes tegen allergieën en bijvoorbeeld pijnstillers. Het wordt tevens toegevoegd aan supplementen om gewicht te verliezen.

Samenvatting

Cafeïne zit normaal gesproken in koffie, thee, frisdrank, chocolade en energy drinks.

Het kan je hersenfunctie en je humeur beïnvloeden doordat het in staat is het stofje adenosine te blokkeren zodat het lichaam en de geest niet voelt dat het moe is, maar gewoon door kan gaan. Het geeft op dat moment energie.

Cafeïne zet het lichaam aan tot aanmaak van dopamine en noradrenaline.
Dit zijn geluksstofjes en je bij voldoende aanmaak van deze hormonen ook enige tijd beter en fijner laten voelen.
Een bepaald onderzoek laat zien dat deelnemers wanneer ze 37,5 tot 450 mg cafeïne hadden ingenomen ze alerter, en sneller konden reageren dan de personen die geen cafeïne hadden genomen. Bovendien kwam uit het onderzoek dat deze groep mensen wanneer ze elke dag 2 tot 3 kopjes koffie per dag dronken , ze een 45% minder grote kans hadden su:icidaal te worden en 13% minder kans om een depressie te ontwikkelen. Al met al waren deze mensen gelukkiger.
Maar om je goed te voelen is het niet beter om meer dan 2 tot 4 kopjes koffie te nuttigen.
Tussen 3 en 5 kopjes koffie per dag of meer dan 3 koppen thee per dag kan tevens het risico op hersenziektes zoals Alzheimer en Parkinson met 28 tot 60% reduceren.
Daarnaast is het belangrijk te vertellen dat koffie en thee naast de cafeïne nog andere belangrijke bioactieve stoffen bevat die ook een gezondheidsbevorderende effecten hebben.

 

Samenvatting

Cafeïne kan onze stemming verbeteren, de kans op depressie en suïcide verkleinen en de hersenfunctie stimuleren. Daarnaast beschermt cafeïne tegen Alzheimer en Parkinson.

Cafeïne is in staat ons Centrale zenuwstelsel te stimuleren. Het kan ervoor zorgen door het metabolisme te stimuleren 11 tot 13 % meer vet te verbranden.

Praktisch gezegd; wanneer je 300 mg cafeïne per dag neemt, kun je 79 extra calorieën per dag verbranden. Dit lijkt slechts een kleine hoeveelheid, maar wanneer je dit doet scheelt dat toch al gauw een kilo zonder dat je er iets voor hoeft te doen!

In ieder geval heeft een 12-jarige studie aangetoond dat de deelnemers die elke dag 3 kopjes koffie namen 0,4 tot 0,5 kg lichter waren dan diegenen die geen koffie dronken.

Samenvatting

Cafeïne kan je metabolisme activeren en vetverbranding aanwakkeren. Uiteindelijk gaat dit niet om vele kilo's maar zijn de effecten op de lange termijn toch goed meetbaar.

Wanneer je intensief gaat trainen in combinatie met hogere cafeïne inname, dan zal je vetverbranding meer worden gestimuleerd.

Dit is een voordeel omdat het de opgeslagen glucose in je spieren langer behouden blijft. Het zal langer duren voordat je spieren uitgeput raken omdat er meer glucose in de spieren is opgeslagen die gebruikt kan worden. Je spieren kun als het ware langer doorgaan met de arbeid.

Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer je 5mg cafeïne per kg lichaamsgewicht inneemt 1 uur voor je sportbeoefening, je 5% meer uithoudingsvermogen hebt.

Dosis minder dan 3 mg per kg lichaamsgewicht geven ook al een voordeel.

Dit voordeel geldt niet alleen bij krachtsport, ook teamsporten en intensieve duurtrainingen hebben positieve effecten wanneer voor de training cafeïne wordt ingenomen. Wil je profijt hebben door de inname van extra cafeïne op een natuurlijke manier, kies dan voor guarana poeder. Gebruik je liever een sportdrank met cafeïne voor tijdens de training, neem dan isotone dorstlesser.

Wil je een volledig natuurlijke fatburner, kies dan voor dit product van Bonusan.

Tot slot kan inname van cafeïne je het gevoel geven dat de inspanning je makkelijker afgaat, waardoor het je het gevoel geeft alles makkelijker te kunnen doen.

Samenvatting

Het consumeren van kleine hoeveelheden cafeïne tot een uur voor het sporten zorgt ervoor dat de gehele training makkelijker en lichter aanvoelt.

Cafeïne zou kunnen beschermen tegen hart en vaataandoeningen en diabetes. Ondanks dat er ook gezegd wordt dat het de kans op een hartziekte vergroot is na onderzoek gebleken dat dit  niet het geval is.

In werkelijkheid bestaat er een 16 tot 18% kleinere kans op het ontwikkelen tot een hartziekte wanneer er per dag 1 tot 4 kopjes koffie genoten worden, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Andere studies tonen aan dat  het nuttigen van 2 tot 4 kopjes koffie of groene thee per dag  een 14 tot 20% kleinere kans geven op het risico van een hartaanval.

Wel moet in ogenschouw genomen worden dat het drinken van koffie bij sommige mensen de bloeddruk iets kan laten stijgen. Dit effect is echter klein en verdwijnt over het algemeen wanneer mensen regelmatiger koffie gaan drinken.

Cafeïne kan tevens voorkomen dat mensen diabetes krijgen. Onderzoek toont aan dat mensen die koffie drinken een 29% kleiner risico hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Het bijzondere is dat dit onderzoek ook aantoont dat het risico op diabetes bij cafeïnevrije koffie daalt met een percentage van 21%. Dit toont aan dat juist ook de andere bioactieve stoffen in koffie  kunnen beschermen tegen het ontwikkelen van diabetes type 2.

Samenvatting

Cafeïne houdende dranken zoals koffie en thee kunnen het risico op hartziekten en tevens het risico op diabetes type 2 aanzienlijk reduceren. Dit voordeel zal niet bij iedereen het geval zijn.

Andere voordelen van koffie inname zijn:

 • Bescherming van de lever.  Koffie kan de lever beschermen tegen schade zoals lever cirrose tot 84%. Het kan ziekte van de lever vertragen en behandeling van een leveraandoening helpen versnellen. Het zal er tevens voor zorgen dat je minder snel overlijdt wanneer er een leveraandoening is vastgesteld.
 • Langer leven. Koffie drinken kan voortijdig overlijden met 30% verkleinen, vooral in het geval wanneer je een vrouw bent en voor mensen die diabetes hebben.
 • Verkleind risico op kanker. Wanneer je 2 tot 4 kopjes koffie per dag drinkt kan dit het risico op het krijgen van lever- en darmkanker met 64% verkleinen. 
 • Bescherming van de huid. Wanneer je 4 of meer kopjes koffie per dag drinkt kan dit de kans op het krijgen van huidkanker met 20% verkleinen.
 • Verminderd risico op MS. Mensen die koffie drinken hebben 30% minder kans op het ontwikkelen van MS. Echter niet alle studies zijn het hier over eens.
 • Voorkoming van jicht.  Wanneer je 4 of meer kopjes koffie per dag drinkt kan de kans op het ontwikkelen van jicht tot 40% bij mannen en 57% bij vrouwen het geval zijn.
 • Gezondheid van de darm. Wanneer je 3 kopjes koffie per dag consumeert voor minstens 3 weken zal de hoeveelheid en de activiteit van de goede darmbacteriën toenemen.

Houd dus in gedachten dat koffie los van de cafeïne ook andere gezondheidsbevorderende stoffen bevat die je gezondheid kunnen verbeteren.

Samenvatting

Het drinken van koffie kan een gezondere lever, huid en darm bevorderen. Het kan tevens je leven verlengen en het helpt ter bescherming van verschillende ziektes en aandoeningen.

Overmatig gebruik van koffie kan angst, onrust, onregelmatige hartslag en moeite met in slaap vallen veroorzaken.

Teveel cafeïne kan bij sommige personen ook hoofdpijn, migraine en hoge bloeddruk veroorzaken.

Zwangere vrouwen zullen cafeïne inname moeten beperken omdat cafeïne gemakkelijk de placenta bereikt en op deze manier bij de baby terecht komt. Het kan dan ook een miskraam of een te laag geboortegewicht veroorzaken.

Cafeïne kan de werking van bepaalde medicatie beïnvloeden.

Dit betreft vooral de werking van spierontspanners en anti-depressiva. 

Samenvatting

Cafeïne kan negatieve bijwerkingen hebben bij sommige mensen in de vorm van angst, rusteloosheid en moeite hebben met slapen.

Een inname van 200 mg per keer en maximaal 400 mg per dag is een veilige inname van cafeïne. Zwangere vrouwen zullen de cafeïne inname bij 200 mg of minder moeten houden

Eind conclusie:

Cafeïne is niet zo ongezond als ooit werd verondersteld en heeft juist veel positieve effecten op het lichaam. Het is daarom voor je gezondheid prima om te genieten van een lekkere kop koffie mits je houdt aan de maximale dosering van 400mg op een dag!

 

 

 

1 reactie

 • Tjitske Kaastra

  Mooie en uitgebreide informatie over onze lekkere koffie….

Laat een reactie achter