Bekijk nu mijn nieuwe EBook: '40 Dinergerechten - een boek vol heerlijke recepten'.

Waarom nemen mensen geen tijd om te koken?

Hoe kun je snel, gezond en betaalbaar eten?

Om eerlijk te zijn verbaast het me ten zeerste dat het bereiden van eten tegenwoordig geen tijd meer mag kosten. Waar de jagers en verzamelaars vroeger een hele dag bezig waren met het zoeken naar wild om te schieten, vis te vangen en bessen, zaden en vruchten te vinden om een maaltijd mee te bereiden, is voor velen zelf een maaltijd bereiden een hele opgave.

Ik begrijp dat een hele dag met eten bezig zijn niet meer mogelijk is in een tijd waarin we moeten werken en geld verdienen. Maar waarom gunnen veel mensen zichzelf geen verse maaltijd, wat misschien maar een half uur van hun tijd kost. Waarom is het ingewikkeld om iets gezonds te maken en te eten. Is het onwetendheid, luiheid of desinteresse? Zijn we te moe om te koken? Dan is er iets grondig mis. Je lichaam draait namelijk op wat jij het geeft. Zorg ervoor dat er wèl tijd is om te koken en verse ingrediënten in huis te halen.

Wat me tevens verbaast is het enorme aanbod aan ongezond en “snel”  voedsel wat we tegenwoordig in de supermarkten vinden. En ja dat sluit aan op het feit dat sommige mensen liever een kant-en-klaar maaltijd uit het koelschap pakken dan zelf iets te bereiden. Dit zal de voedsel-fabrikant veel geld opleveren.

Toen ik klein was at je yoghurt of gele vla na een maaltijd, meer keus was er niet. Bij je brood dronk je melk of karnemelk, meer keus was er niet. Tegenwoordig kun je uit een verscheidenheid aan pak ‘m beet 50 soorten toetjes kiezen. De één nog mooier versierd met smarties, chocoladestukjes, snoepjes, slagroom en suikers als de ander….. Waarom? Wederom is het antwoord dat er kennelijk veel aan deze producten verdiend wordt.

Waarom?  Het zal allemaal met het verdienmodel te maken hebben. Uitgebreide marketingstunts worden op deze producten los gelaten om mensen te doen geloven dat je het verdiend hebt om iets lekkers te nemen. Dat het met de suikers wel meevalt om dat er immers 20% minder suiker aan toegevoegd is. 20% minder dan wat?

Er wordt gezegd dat de consument vraagt om deze producten (?)…….

Ik zou zeggen als het er niet ligt wordt het niet gegeten.

Verslaving?

Waarom zou de mens ongezonde dingen willen eten met teveel suiker, verkeerde vetten, hulpstoffen en ander vergif? Zelf denk ik dat dit te maken heeft met verslaving. En ja als je je toch al niet lekker voelt, en toch al te zwaar bent en te weinig energie hebt is de verleiding misschien des te groter?

Alles draait in deze maatschappij om geld, dat wisten we wel. Het is alleen zo jammer dat een groot gedeelte van de mensen deze producten kopen en er dus behoeft aan deze producten wordt gecreëerd. Vervolgens komen er steeds meer van deze  producten bij in de schappen met teveel suiker, zout, zoetstoffen en andere ballast en kan de consument deze verleidingen beslist niet weerstaan.

Langzaamaan worden we ongezonder, dikker en vermoeider terwijl het lijkt dat de lobby gaat over gezonder en slanker. We moeten onze gezondheid dan ook niet aan de supermarkten overlaten. We hebben namelijk allemaal de keus over wat we in onze winkelkar leggen. We moeten de verantwoordelijkheid bij onszelf leggen en niet bij de ander.

50% volwassenen te zwaar

In 2020 is al een percentage van 50% van de Nederlanders vanaf 18 jaar gemeld met overgewicht. Tel daar de kinderen onder de 18 jaar met overgewicht bij op en je weet dat dit getal dus aanzienlijk hoger uitvalt. En hoe gaat het dan in de toekomst?

De mind-set moet anders. Mensen moeten zich gaan beseffen dat het uit je zelf moet komen om te veranderen. Om meer te bewegen en om gezonder te eten.

De beloning zit in het feit dat je je beter gaat voelen, dat je er beter uit gaat zien en vooral dat je meer energie gaat voelen.

Dat is toch wat iedereen wil…..

Mensen zeggen wel eens tegen mij; ja jij leeft zo gezond, logisch dat je je energiek voelt.

Maar……dat zou toch iedereen willen denk ik dan?

Misschien begrijpen mensen niet hoe dat moet "Gezond Leven".

Persoonlijk heb ik geen behoefte aan voeding uit een frituur. Waarom zal ik dat nemen als ik weet dat ik mij daarna helemaal niet lekker voel, opgeblazen ben en moe wordt. Waarom zal ik mijzelf dat aandoen? Ik heb ook ontdekt dat brood eten voor mij niet geschikt is, dus doe ik dat niet meer en kies een alternatief.

Het is niet zo dat ik nooit een gebakje eet, wat chips neem of een wijntje drink. Ik let dan wel op de kwaliteit van de producten en lees de etiketten. Zo heb ik er (meestal) geen last van en word ik er niet dik van.

Tips Gezonde Levensstijl

Graag neem ik je mee in de volgende tips die het voor jou gemakkelijk maken om een gezonde levensstijl te ontwikkelen. Ook bij weinig tijd kun je prima een gezonde maaltijd op tafel zetten en ook voor ontbijt en lunch zijn talloze mogelijkheden. De recepten die meer tijd kosten om te bereiden zou je natuurlijk voor het weekend kunnen bewaren.

Het is natuurlijk heel makkelijk om 2x op een dag een bakje kwark te eten met vruchten en noten, maar hiermee mis je ook een hoop voedingsstoffen. Variatie is bij een gezonde levensstijl het sleutelwoord.

 1. Haal goede bewaardozen voor in de koelkast en vriezer
 2. Maak een lijst met wat je de komende week wilt maken en haal de ingrediënten in huis
 3. Zorg voor diepvriesgroente als spinazie, wokgroente, doperwten en bosbessen en ander bevroren fruit
 4. Haal zilvervliesrijst, volkoren pasta en couscous in huis
 5. Koop havermout, zaden, pitten, noten, gedroogd fruit en spelt- en amandelmeel
 6. Zorg voor verse rauwkost, uien, knoflook, komkommer en snoepgroente
 7. Heb voldoende gedroogde kruiden als Italiaanse kruiden, kurkuma, cayenne-, chilpeper, Himalaya of Keltisch zout en zwarte peper in huis
 8. Koop volop citroenen en verse gember
 9. Zorg voor voldoende eieren
 10. Koop goede scharrel- of bio kip, kalkoen, tempeh en runder/kip gehakt
 11. Wanneer je een dag laat thuis zult zijn, bereid dan de dag van te voren voor 2x een maaltijd
 12. Maak een salade klaar en leg in de koelkast voor de volgende dag als lunch
 13. Kook een grote pan verse soep waar je vaker van kunt eten
 14. Neem snoepgroente mee naar je werk
 15. Maak zelf 1x per week een gezonde koek of cake als tussendoortjes
 16. Neem een grote fles (geen wegwerp) mee en drink minstens 1,5 liter water op een dag

 

Heb je inspiratie nodig voor:

- gezonde ontbijten en tussendoortjes klik dan hier

- gezonde lunch gerechten klik hier

- gezonde diner recepten, klik hier

 

1 reactie

 • TJitske KAastra

  Mooi duidelijke verhaal over hoe je gemakkelijk een heerlijke maaltijd met veel vitamines en mineralen kunt bereiden!!!

Laat een reactie achter