Bekijk nu mijn nieuwe EBook: '40 Dinergerechten - een boek vol heerlijke recepten'.

Waarom koolhydraatarm eten?

Waarom zou je koolhydraatarm moeten eten?

Er zijn nogal wat gezondheidsvoordelen aan het koolhydraat arm eten en ketogene voedings gewoonten.

Koolhydraatarme diëten zijn al heel erg lang omstreden.

Sommige mensen beweren dat deze diëten het cholesterol verhogen en hartaandoeningen veroorzaken vanwege hun hoge vetgehalte.

In de meeste wetenschappelijke onderzoeken bewijzen koolhydraatarme diëten echter hun waarde als gezond en heilzaam.

Lees hieronder de verschillende bewezen gezondheidsvoordelen van koolhydraatarme en ketogene diëten.

 

 1. Koolhydraatarme diëten zorgen over het algemeen voor gewichts afname

Het verminderen van het eten van koolhydraten is één van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om af te vallen.

Er is in verscheidene studies aangetoond dat mensen met een koolhydraatarm dieet meer en sneller afvallen dan mensen met een vetarm dieet, zelfs als de laatste actief calorieën beperken.

Koolhydraatarme voedingsgewoonten verwijderen overtollig vocht uit je lichaam, ze verlagen het insulinegehalte en leiden tot snel gewichtsverlies in de eerste twee weken .

In onderzoeken waarin koolhydraatarme en vetarme diëten werden vergeleken, verliezen mensen die hun koolhydraatinname beperken soms 2-3 keer zoveel gewicht - zonder honger te hebben .

Een studie bij mensen die behoorlijk overgewicht hadden bleek een koolhydraatarm dieet bijzonder effectief gedurende maximaal zes maanden, vergeleken met een “ouderwets dieet” voor gewichtsverlies. Daarna was het verschil in gewichtsverlies tussen diëten minder groot. ​

In een studie van een jaar onder 609 volwassenen met overgewicht die een vetarm of koolhydraatarm dieet volgden, verloren beide groepen vergelijkbare hoeveelheden gewicht. ​

Samenvatting
Bijna zonder uitzondering leiden koolhydraatarme diëten
tot meer gewichtsverlies op de korte termijn dan vetarme diëten. Koolhydraatarme diëten lijken
op de lange termijn echter hun voordeel te verliezen.

 1. Koolhydraatarm eten zorgt voor minder honger.

Een hongergevoel lijden tijdens diëten is voor de meeste mensen het punt om een dieet niet lang vol te houden. Het wordt ook wel als de vervelendste bijwerking van een dieet genoemd.

Daarom is het hongergevoel een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen zich ellendig voelen en uiteindelijk opgeven.

Het voordeel van koolhydraatarm eten is dat dit leidt tot een automatische vermindering van de eetlust. Een welkome bijwerking! Studies tonen consequent aan dat wanneer mensen koolhydraten verminderen en meer eiwitten en vetten eten, ze uiteindelijk veel minder calorieën eten. ​

Samenvatting
Studies tonen aan dat het verminderen van koolhydraten
automatisch de eetlust en calorie-inname kan verminderen.

 1. Het vetverlies zal zich voornamelijk concentreren rond de buik.

Niet al het vet in je lichaam is hetzelfde. Waar het vet wordt opgeslagen bepaalt voor een groot deel hoe gezond je bent en of je risico loopt op het ontwikkelen van bepaalde (welvaarts)ziekten.

De twee belangrijkste soorten vet zijn onderhuids vet, dat zich onder je huid bevindt, en visceraal vet, dat zich ophoopt in je buikholte en typisch is voor de meeste mannen en vrouwen met overgewicht.

Visceraal vet heeft de neiging zich rond je organen op te hopen. Overtollig visceraal vet wordt in verband gebracht met ontstekingen en insuline resistentie. Het kan stofwisseling problemen veroorzaken en zo de welbekende hart- en vaatziektes, diabetes type 2 en kanker laten ontstaan. Het zijn de typische Westerse aandoeningen die we voornamelijk in landen met veel welvaart zien.

Koolhydraatarme diëten staan erom bekend voornamelijk en in eerste instantie het buikvet aan te pakken. Daarna zal afname van vet in andere delen van je lichaam ook toenemen. ​

Uiteindelijk zal het risico op het ontstaan van deze welvaartsaandoeningen drastisch verminderen wanneer het vetgehalte van deze mensen zal afnemen.

Samenvatting:
Een groot percentage van het vet dat verloren gaat bij
koolhydraatarme diëten is meestal het schadelijke buikvet waarvan bekend is dat het ernstige ziekten kan veroorzaken.

 1. Bloedsuiker- en insulinegehalte zal drastisch verlagen

Koolhydraatarme en ketogene diëten kunnen ook bijzonder nuttig zijn voor mensen met diabetes en insulineresistentie. Miljoenen mensen wereldwijd die last hebben van deze welvaartsziekten zullen baat hebben bij deze diëten.

Studies tonen aan dat het verminderen van koolhydraten zowel de bloedsuikerspiegel als het insulineniveau drastisch verlaagt.​

Er zijn mensen met diabetes die met een koolhydraatarm dieet beginnen vrij snel het spuiten van insuline kunnen verlagen met 50%.

In één onderzoek bij mensen met diabetes type 2 had 95% hun glucoseverlagende medicatie (lees: insuline)  binnen zes maanden kunnen verminderen en 16% zelfs stoppen.

Wanneer je insuline moet gebruiken ten gevolge van suikerziekte overleg dan met je arts voordat je je dieet behoorlijk gaat veranderen en dus minder koolhydraten gaat nuttigen. Je inname van insuline dient dan onmiddellijk te worden aangepast om hypoglykemie te voorkomen.

Samenvatting:
De beste manier om de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte te
verlagen, is door het verbruik van koolhydraten te verminderen, wat
type 2 diabetes kan behandelen en mogelijk zelfs omkeren .

 1. Triglyceriden in je bloed kunnen drastisch verminderen

Triglyceriden zijn vetmoleculen die in je bloedbaan circuleren.

Het is bekend dat hoge nuchtere triglyceriden - niveaus in het bloed na een nacht vasten - een sterke risicofactor voor hartziekten zijn.

Een van de belangrijkste oorzaken van verhoogde triglyceriden bij zittende mensen is de consumptie van koolhydraten - vooral de eenvoudige fructose.

Wanneer mensen stoppen met overmatig koolhydraten eten, zal er tevens een behoorlijke vermindering van het aantal triglyceriden in het bloed zichtbaar zijn. ​

Aan de andere kant zorgen vetarme diëten er vaak voor dat triglyceriden toenemen.

Samenvatting:
Koolhydraatarme diëten zijn zeer effectief in het verlagen
van bloedtriglyceriden, dit zijn vetmoleculen die het risico op hartaandoeningen verhogen.

 1. Verbetering niveaus van 'goede' HDL-cholesterol

Lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL) wordt vaak het 'goede' cholesterol genoemd.

Hoe hoger je HDL-niveau in vergelijking met 'slecht' LDL, hoe lager je risico op hartaandoeningen.

Een van de beste manieren om 'goede' HDL-waarden te verhogen, is door de juiste vetten te eten. Goede koolhydraatarme diëten bevatten veel goed vetten in de vorm van avocado’s, zaden en pitten en bijvoorbeeld vis- of algenolie. ​

Daarom is het niet verwonderlijk dat HDL-niveaus enorm toenemen bij gezonde, koolhydraatarme diëten, terwijl ze de neiging hebben om slechts matig toe te nemen of zelfs af te nemen bij vetarme diëten. ​

Samenvatting
Koolhydraatarme diëten bevatten vaak veel goed vet, wat
leidt tot een indrukwekkende stijging van de bloedspiegels van 'goed' HDL-cholesterol.

 1. Kan de bloeddruk verlagen

Verhoogde bloeddruk of hypertensie is een belangrijke risicofactor voor veel ziekten, waaronder hartaandoeningen, beroertes en nierfalen.

Koolhydraatarme diëten zijn erop gericht minder ontstekingen in het lichaam te doen ontstaan. Daarop volgt weer dat er minder hart- en vaatziekten en andere welvaartsaandoeningen ontstaan wat op zijn  beurt weer zorgt voor een normale bloeddruk. Dit proces verlengt je leven!​

Samenvatting:
Het verminderen van het eten van koolhydraten leidt tot een aanzienlijke
verlaging van de bloeddruk, wat het risico op veel voorkomende
ziekten zou moeten verminderen .

 1. Minder kans op metabool syndroom

Metabool syndroom is een aandoening die sterk verband houdt met het risico op diabetes en hartaandoeningen.

Metabool syndroom is in feite een verzameling symptomen, waaronder:

 • Abdominale obesitas
 • Verhoogde bloeddruk
 • Verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegels
 • Hoge triglyceriden
 • Lage "goede" HDL-cholesterolwaarden

Het eten van koolhydraten geeft de alvleesklier elke keer de opdracht om insuline te produceren. Elke keer dan ook raakt de alvleesklier hierdoor even geïrriteerd. Dit is in een normale situatie niet erg. Moet de alvleesklier nu elk uur (wanneer je dus iets van koolhydraten nuttigt in de vorm van koek, snoep, brood, chocola etc. etc. ) in actie komen, dan wordt dat wel een probleem. Naast dat je hierdoor erg dik wordt, raakt je gehele systeem uit balans en je lichaam raakt in een ontstekings- toestand. Geen enkel lichaam is gebaat bij ontstekingstoestanden. Het fijnst is het wanneer onze bloedsuikerspiegels constant zijn en niet de hele dag pieken bereiken.

Door de constante onbalans kunnen bovengenoemde ziektes ontstaan.

Een koolhydraatarm dieet is echter ongelooflijk effectief bij het behandelen van alle vijf deze symptomen. ​

Zeer grote kans dan jouw bovenstaande symptomen zullen verdwijnen of zeker drastisch zullen verminderen.

Samenvatting:
Gezonde koolhydraatarme diëten zijn effectief bij alle vijf de belangrijkste symptomen van het metabool syndroom, om een
ernstige aandoening die het risico op hartaandoeningen en
diabetes type 2 verhoogt te remmen of stoppen.

 1. Verbeterde 'slechte' LDL-cholesterolwaarden

Mensen met een hoog gehalte "slechte" LDL hebben veel meer kans op hartaanvallen.

De grootte van de deeltjes is echter belangrijk. Kleinere deeltjes zijn gekoppeld aan een hoger risico op hartaandoeningen, terwijl grotere deeltjes zijn gekoppeld aan een lager risico.

Het blijkt dat koolhydraatarme diëten de omvang van 'slechte' LDL-deeltjes vergroten, terwijl het totale aantal LDL-deeltjes in je bloedbaan wordt verminderd.​

Conclusie is dat het verlagen van je inname van koolhydraten kan stimuleren je hart gezond te maken en te houden.

Samenvatting
Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, neemt de grootte van
je "slechte" LDL-deeltjes toe, waardoor hun schadelijke effecten afnemen.
Het verminderen van koolhydraten kan ook het aantal totale LDL-deeltjes in je
bloedbaan verminderen.

 1. Bepaalde hersenaandoeningen kunnen zeer veel baat hebben bij koolhydraatarme voeding.

Je hersenen hebben glucose nodig, omdat sommige delen ervan alleen dit soort suiker kunnen verbranden. Daarom maakt je lever glucose aan uit eiwitten wanneer je geen koolhydraten eet.

Toch kan een groot deel van je hersenen ook ketonen verbranden , die worden gevormd tijdens uithongering of wanneer de inname van koolhydraten erg laag is.

Dit is het mechanisme achter het ketogene dieet, dat al decennia wordt gebruikt om epilepsie te behandelen bij kinderen die niet reageren op medicamenteuze behandeling.

In veel gevallen kan dit dieet kinderen met epilepsie genezen. In één onderzoek ervoer meer dan de helft van de kinderen op een ketogeen dieet een vermindering van meer dan 50% in hun aantal aanvallen, terwijl 16% helemaal geen aanvallen meer had.

Zeer koolhydraatarme en ketogene diëten worden nu ook bestudeerd voor andere hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. ​

Samenvatting:
Koolhydraatarme en keto-diëten zijn
gunstig gebleken bij de behandeling van epilepsie bij kinderen en worden onderzocht op hun effecten op andere hersenaandoeningen.

Het komt neer op

Er zijn maar weinig dingen zo goed ingeburgerd in de voedingswetenschap als de enorme gezondheidsvoordelen van koolhydraatarme en ketogene diëten .

Deze diëten kunnen niet alleen je cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel verbeteren, maar ze verminderen ook je eetlust, verhogen het gewichtsverlies en verlagen je triglyceriden.

Als je nieuwsgierig bent naar het verbeteren van je gezondheid, kan een van deze diëten het overwegen waard zijn. Ook wanneer je gezond bent en graag lang en nog steeds gezond wilt blijven is een koolhydraatarme levenswijze zeer waardevol!

Weet je niet precies hoe je een koolhydraatarm dieet moet aanpakken, neem dan graag contact met mij op via happybodyplan@outlook.com

1 reactie

 • Tjitske Kaastra

  Wat weer een goed verhaal over gezond worden en blijven!!! Super….

Laat een reactie achter