Bekijk nu mijn nieuwe EBook: '40 Dinergerechten - een boek vol heerlijke recepten'.

Vetten: Welke zijn ongezond en welke gezond?

Helaas bestaan er vele verkeerde beelden en mythes over vetten.

“Wanneer we vet eten wordt dit vet onmiddellijk als vet op buik en billen opgeslagen”

“Vet is slecht voor hart en bloedvaten”

“Van vet eten krijg je een hoog cholesterol”

De waarheid is dat we juist (de juiste!!) vetten nodig hebben om goed te functioneren!

 Vetten zijn onontbeerlijk als brandstof, bescherming, grondstof, vitamine leverantie, isolatie en dienen als basis voor de hersenen. 60% van onze hersenen bestaan uit vet. De aanvoer van de juiste vetten is dan ook van het grootste belang om de hersenen goed te laten functioneren.

De juiste vetten eten kan er namelijk voor zorgen dat we een slank en fit lichaam hebben en dat we op latere leeftijd bijvoorbeeld geen alzheimer krijgen.

Het opgeslagen vet in ons lichaam dient als een reserve voorraad aan brandstof, voor momenten dat we minder eten of veel arbeid verrichten.

Celwanden, gemaakt van omega 3 vetten zijn half doorlaatbaar wat ervoor zorgt dat wat erdoor heen moet er doorgaat en wat er niet doorheen moet wordt tegen gehouden. Tevens kunnen we onze lichaamstemperatuur beter bewaren door het vet.

 

Waar zit vet en wat doet het?

Vet zit verder rond organen en zenuwcellen en vet beschermt op deze manier de organen en de zenuwcellen tegen beschadiging. Vet is een grondstof voor hormoonachtige stoffen o.a. cholesterol. Vitamines als A, D, E en K worden opgeslagen in vet.

 

Er zijn verschillende soorten vetten

 1. Verzadigde vetten
 2. Enkelvoudig onverzadigde vetten
 3. Meervoudig onverzadigde vetten
 4. Transvetten

Verzadigd vet kan zich niet binden aan andere moleculen. Verzadigd vet op kamertemperatuur is hard, voorbeelden zijn roomboter, ghee en kokosvet.

Er zijn vetten met lange ketenstructuren zoals ossenvet (reuzel), vlees, vleesproducten, kaas en slagroom.

Er zijn ook vetten met korte/middellange ketens; dit zijn kokosvet, palmolie, ghee en roomboter. 

Verzadigd vet is zeer geschikt om in te bakken omdat dit vet niet oxideert. De structuur van het vet verandert niet en wordt dus ook niet kankerverwekkend.

Roomboter is een prima product wat licht verteerbaar is door de kortere ketenstructuur en zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels minder kans maken zich te ontwikkelen.

Margarine is een zeer bewerkt product en bevat transvetten welke zich  rond de organen ophopen. Margarines staan slecht 1 molecuul af van plastic…..

Gebruik op je brood dus roomboter en geen margarines!!!

 

Enkelvoudig onverzadigd vet

Olijfolie

Enkelvoudig onverzadigd vet is ook bekend als oliezuur of omega 9. Olijfolie, sesamolie en arachideolie vallen hieronder. Tot 150 graden Celsius kun je bakken in deze oliën, maar wanneer weet je of je hierboven zit? Boven de 150 graden oxideren deze oliën en verbranden zichzelf als het ware. Deze oliën kunnen dan kankerverwekkend worden. Advies is om alleen in deze oliën te bakken wanneer je deze lauwwarm verhit. Je kunt bijvoorbeeld na het koken en afspoelen van pasta een scheut olijfolie toevoegen om het plakken tegen te gaan.

 

Meervoudig onverzadigd vet

Visolie

Meervoudig onverzadigd vet hieronder vallen omega 6 en omega 3. Deze oliën mogen niet verhit worden omdat de structuur bij verhitting verandert en er transvetten ontstaan die zeer schadelijk voor ons lichaam zijn.

Gammalinoleenzuur is een omega 6 vetzuur, welke  nodig is voor een juiste hormoonbalans. Deze olie is rechtstreeks beschikbaar voor het lichaam wanneer je teunisbloemolie, borage olie of zwarte bessenolie neemt.

Normaal gesproken kan je lichaam vanuit linolzuur gamma-linoleenzuur aanmaken. Helaas gaat dit proces vaak moeizaam en lukt het je lichaam niet de juiste vetzuren aan te maken.

Omega 6 vetzuren

Een ander vetzuur die onder de omega 6 valt is arachidonzuur. Het probleem met arachidonzuur is dat we dit vetzuur met ons Westers leefpatroon teveel binnen krijgen. Het zit in vlees, eigeel, melkproducten, tonijn en zeewier. We krijgen te veel arachidonzuur binnen omdat we ook teveel linolzuur binnenkrijgen via margarines, zonnebloemolie en vlees en melkproducten.

Arachidonzuur werkt ontstekingen in de hand. Dus bijvoorbeeld iemand met reuma of andere ontstekingen (acné bv) is gebaat bij minder dierlijke producten eten. En ontstekingsremmend voedsel te eten.

Omega 3 vetzuren

Omega 3 oliën bestaan uit ALA, EPA en DHA.

ALA zit in plantaardige producten als lijnzaad (lijnzaad olie), avocado, walnoten (en olie hiervan), koolzaadolie, hennepolie, tarwekiemolie en groene groente (vooral postelein). ALA moet via een ingewikkeld proces in het lichaam worden omgezet naar EPA en DHA. Worden we echter ouder, dan gaat dit proces steeds moeizamer en is het van belang dat we meer EPA en DHA binnenkrijgen. 

EPA en DHA zijn rechtstreeks beschikbaar voor het lichaam wanneer we regelmatig vette vis zoals haring, zalm, makreel, ansjovis, sardines en zee-algen eten. Het probleem met vette vis is dan helaas dat omdat de zeeën vervuild zijn de vis ook weer toxines als zware metalen en dioxines binnenkrijgen die wij vervolgens weer opeten. Let dus op de kwaliteit en waar de vis vandaan komt. Vis uit Alaska heeft bijvoorbeeld de voorkeur. Tevens kun je letten op kwaliteitslabels als MSC.

Bij gezuiverde visolie mag je ervan uitgaan dat de kwaliteit goed is.

Wil je de vervuiling absoluut vermijden, dan kun je voor je Omega 3 kiezen voor algenolie. Deze olie wordt zeer schoon gekweekt en bevat de juiste vetzuren!

Omega 3 vetten zijn van levensbelang. Ze beschermen ons tegen hart- en vaatziekten, chronische ziekten, dementie, diabetes, longaandoeningen, allergieën en kanker. Ze hebben een gunstige functie bij een juist cholesterol gehalte. Verder hebben zij hun functie in het celmembraan zodat de membraan goed doorlaatbaar is voor de juiste stoffen en zorgen ze in de hersenen voor een beter geheugen en concentratie. Heel erg drukke kinderen (denk aan ADHD) kunnen ook baat hebben bij het gebruik van Omega 3.

 

Conclusie van het eten van de juiste vetten:

 • Eet met mate vlees van een goede kwaliteit (biologisch of van een goede plaatselijke slager) Vermijd varkensvlees
 • Bak in kokosolie, roomboter of rijstolie
 • Neem elke dag een supplement met Omega 3 (gezuiverde visolie of algen olie)
 • Neem elke dag ALA (walnoten, lijnzaad, hennepzaad of avocado)
 • Bij hormoonproblemen neem een supplement met teunisbloemolie
 • Bij intensieve sport; neem eens een theelepel extra vierge kokosolie of MCT olie, gemaakt uit kokosolie. Voor de training deze olie innemen is een zeer goede leverancier van de juiste brandstof.
 • Giet rijkelijk met een goede kwaliteit extra vierge olijfolie over je salade of een lauwwarm menu.

 

Een koolhydraatarm dieet; dé oplossing?

Met een koolhydraatarm dieet verlaag je het aantal koolhydraten, waardoor je gewoon (verzadigde) vetten kunt eten. En dan komt die juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten om de hoek kijken. Hoe minder koolhydraten je eet, hoe meer vetten je aan je eetpatroon zou moeten toevoegen.

Bij een ketose dieet is die hoeveelheid vetten nog hoger. Je lichaam raakt dan in ketose; oftewel wordt een vetverbrander. Je lichaam gebruikt de vetten volledig als energiebron.

Dit zal alleen gebeuren wanneer er heel weinig koolhydraten worden gegeten en er aan intensieve beweging wordt gedaan.

Conclusie: het is niet het vet wat ons dik maakt, maar de koolhydraten en snelle suikers!

Tot slot: Transvetten; wat je moet weten

Transvetten tot slot zijn zeer slechte en bewerkte vetten. Transvetten zijn vetten die in de fabriek zo worden bewerkt dat ze niet afbreekbaar zijn voor ons lichaam. Deze vetten worden dat ook rond onze organen opgeslagen omdat ons lichaam er geen raad mee weet.

Transvetten zitten in chips, koeken, gebak, zoutjes, pizza’s en kant-en-klaar maaltijden en gefrituurd voedsel. Dus eigenlijk in junkfood.

 Wanneer je de etiketten leest van bijvoorbeeld koeken en chips dan zullen transvetten onder de “schuilnaam” gehydrogeneerde vetten worden vermeld. Van plantaardige (vloeibare) vetten worden op chemische wijze verzadigde vetten gemaakt en toegevoegd aan producten zodat ze langer houdbaar zijn. Op den duur kunnen deze vetten leiden tot hart- en vaatziekten, kanker, hersenziekten en stofwisselingsziekten. Zeer, zeer schadelijk maar kennelijk mag dit allemaal gebeuren…….

Laat een reactie achter