Bekijk nu mijn nieuwe EBook: '40 Dinergerechten - een boek vol heerlijke recepten'.

Spijsvertering en een gezonde darmflora

Spijsvertering en een gezonde darmflora

Het doel van de spijsvertering is het in kleine stukjes ontrafelen van de voeding die we consumeren, zodat deze door de darmwand kunnen worden opgenomen in het bloed. Daarna worden de stukjes voeding, na een check van de lever naar de cellen getransporteerd om als energie te dienen.

Er zijn vele factoren die ervoor kunnen zorgen dat de spijsvertering niet goed verloopt. Deze oorzaken zijn onder andere stress, slecht verteerbare voeding, te snel eten, te weinig kauwen, tekort aan enzymen, het gebruik van antibiotica, maagzuurremmers, een allergie of een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen.

Mond

Het denken aan eten of de geur van eten zet de productie van ons speeksel aan zodat het voorbereid is op de komst van voeding om deze alvast voor te verteren. De spijsvertering begint dus al voordat er een hap genomen is.

In de mond is het enzym amylase aanwezig om zetmeel/koolhydraten tijdens het kauwen af te breken tot suikers. De spijsvertering begint dus al voordat er een hap genomen is. De mond doet dus niks met de vertering van vetten en eiwitten.

In de maag komt de voeding in aanraking met maagzuur, dit is het eiwit splitsende enzym pepsine en een stof die de intrinsieke factor wordt genoemd. Deze stoffen samen zorgen ervoor dat eiwitten worden afgebroken en tevens voor de opname van mineralen en B12.

Mensen die dus de intrinsieke factor om wat voor reden dan ook missen kunnen slecht of niet B12 opnemen met alle gevolgen van dien. Het is beste is dan om een vitamine B12 smelttablet te nemen, zodat de B12 reeds door het mondslijmvlies wordt opgenomen.

Wanneer de eerste stappen in de spijsvertering niet goed verlopen en de voeding dus niet goed verteerd kan worden, ontstaat gasvorming. Het gevolg is een opgeblazen gevoel vlak na het eten. Mensen die veel stress hebben, oudere mensen of mensen die een maagoperatie of omleiding hebben gehad zijn vaak extra gevoelig voor last van maag en darmen. De aanmaak van het maagsap is vaak sterk verminderd, waardoor de vertering van voedsel minder goed verloopt.

Maagzuur problemen beïnvloeden de opname van B12. Langdurig gebruik van maagzuurremmers vergroot de kans op een B12 tekort in het lichaam. Dit tekort kan schade aan het zenuwstelsel toebrengen, zorgen voor haaruitval, extreme vermoeidheid en stijve spieren veroorzaken. Een juiste verhouding van B12 in het lichaam is dan ook van het grootste belang. Ouderen kunnen door een B12 tekort problemen krijgen met hun geheugen.

Voedingssupplementen met zuren (HCI) en enzymen (pepsine) kunnen het maagzuur en de vertering van eiwitten ondersteunen. Ook het eten van ananas en papaya bevatten bromelaïne en papeïne en kunnen daarmee ook de vertering van eiwitten aanzienlijk verbeteren.

Voedingssupplementen met verschillende spijsverteringsenzymen (koolhydraat-, eiwit- en vetsplitsend) kunnen worden gebruikt bij onvoldoende aanmaak van je eigen enzymen. Deze enzymen kunnen tijdelijk de eigen spijsverteringsenzymen aanvullen.

Wanneer combinaties van enzymen en kruiden kunnen worden ingezet, is dat nog een mooiere combinatie. De inname van een supplement voor de maaltijd kan een groot verschil maken. De enzymen voor de spijsvertering zijn amylase voor de koolhydraten, lactase voor melksuiker, pepsine voor eiwit en lipase voor vetten. Komijn, venkel, gember, kamille en anijs zijn kruiden die verzachtend, ontkrampend en ondersteunend werken.

Lactose intolerantie

Lactose, ook wel bekend als melksuiker wordt in het lichaam verteerd door het enzym lactase. Bij sommige mensen ontbreek het enzym lactase geheel en andere mensen maken er maar heel weinig van aan. Hierdoor kunnen deze mensen zuivelproducten slecht of niet verteren met buikpijn en gasvorming. De lactose blijft dan achter in het lichaam die de genoemde klachten gaat veroorzaken.

Bij inname van zuivelproducten zou men vooraf een supplement met lactase in kunnen nemen om de lactose te verteren. Je hebt bijvoorbeeld 7000 FCC lactase eenheden nodig om de melksuiker in een glas melk te verteren. Je kunt natuurlijk ook zuivelproducten mijden, deze heb je niet perse nodig.

Darmen

Wanneer de voeding in de dunne darm is aangekomen, vindt de daadwerkelijke opname van voedingsstoffen plaats. Om deze opname zo goed mogelijk te laten verlopen is de dunne darm aan de binnenkant bekleed met darmvlokken, de villi, de uitsteeksels die het oppervlakte van de darm aanzienlijk vergroot. De oppervlakte wordt wel zo’n 20 keer vergroot. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen weer beter worden opgenomen.

Darmflora

In het maagdarm kanaal bevindt zich de darmflora. Dit is een geheel van darmbacteriën, schimmels en gisten en verantwoordelijk voor de spijsvertering en voor het produceren van spijsverteringsenzymen vitamines B en K. Een juiste darmflora draagt bij aan het goed functioneren van het darmslijmvlies waardoor voedingsstoffen goed opgenomen kunnen worden. Ongewenste bacteriën kunnen het lichaam niet binnendringen wat uiteraard weer essentieel is voor een goede gezondheid.

Door stress, ouderdom, vervuiling, antibiotica en verkeerde voeding kan de darmflora uit evenwicht raken. Inname van probiotica middels een supplement zorgt ervoor dat de goede bacteriën zich kunnen vermeerderen en de slechte teruggedrongen worden.

Diarree

Op het moment dat de darmflora verstoord raakt door bepaalde bacteriën probeert het lichaam deze zo snel mogelijk te elimineren, waardoor diarree ontstaat. Hierdoor raakt het lichaam niet alleen de slechte bacteriën kwijt, maar ook de goede bacteriën. Met de inname van probiotica wordt de darmflora snel opgebouwd. Bij diarree wordt aangeraden om niet te snel met stoppende middelen te beginnen, dan zouden de ziekmakende bacteriën ook langer in het lichaam aanwezig blijven. Houdt de diarree enkele dagen aan, dan is het raadzaam wel met stoppende middelen te beginnen. Je moet sowieso veel drinken in het geval van diarree om uitdroging tegen te gaan.

Verstopping

Bij verstopping is het van belang om te zorgen voor voldoende vezelinname, voldoende te drinken en veel te bewegen. Bij chronische verstopping is er vaak sprake van een verminderde darmbeweging, we noemen dit peristaltiek. Mensen die regelmatig last hebben van verstopping wordt vaak aangeraden om combinatie van B6, B11 en B12 te slikken. Dit helpt om de normale darmwerking te herstellen. Magnesium in combinatie met B6 is ook een mooie combinatie voor je darmen.

Omdat bij verstopping ook de darmflora wordt verstoord, wordt gebruik van probiotica ook aangeraden. Psylliumvezels kunnen een hele positieve werking hebben op de darm. Veel vezels maken de darminhoud zachter en volumineuzer waardoor de darmpassage verbetert. Vezels zijn weer voeding voor de goede bacteriën, zodat je een win-win situatie krijgt. 

Probiotica

Er zijn vele soorten probiotica op de markt. Hierbij zijn enkele factoren van belang om te beoordelen of een product wel of geen zin heeft om te gebruiken. Alleen de sterke bacteriestammen kunnen daadwerkelijk het evenwicht in de darm herstellen. Met de volgende bacteriestammen in een probioticum weet je dat je goed zit; L.acidophilus LA-5, B. lactis Bb-12, S thermophilus TH-4, L-rhamnosus GG LGG en L. paracasei L. Casei 431. Naar deze bacteriestammen is dan ook uitgebreid onderzoek gedaan en worden als zeer effectief aangemerkt, zeker wanneer zij in combinaties worden toegepast. Verder is het van belang dat de bacteriën op de plaats van bestemming aankomen, namelijk in de darm. Het is dus van belang dat zij de zure maagomgeving overleven. Dit gaat dmv een koolhydraatcomplex, zodat het maagzuur en de gal er geen invloed op heeft en de probiotica onderweg in het spijsverteringskanaal uitgeschakeld wordt.

Probiotica zijn er in allerlei vormen en soorten, waarbij ook drankjes, toetjes en capsules. Wil je zeker weten dat je een goed supplement te pakken hebt, klik dan hier. Probiotica drankjes bevatten vaak toegevoegde suikers of zoetstoffen; dit heeft totaal geen zin. Het helpt de positieve eigenschappen van probiotica niet en is maar de vraag of het daadwerkelijk in de darm aankomt.

Samenvatting en advies

Spijsverteringsproblemen komen heel vaak voor. Gezonde vezelrijke voeding, beweging, minder stress kunnen al veel problemen oplossen.

Voor echte problemen met de voeding zoals vaak een opgeblazen gevoel ervaren en rommelende, pijnlijke darmen kun je tijdens de maaltijd een kruiden/enzymen preparaat nemen zodat de voeding beter verteerd wordt.

Een boost geven aan je darmen door het innemen van probiotica is altijd een idee. Klik hier voor een goed supplement. Een probiotica preparaat kan een goede kwaliteit kan een gunstige bijdrage leveren aan het verhogen van de juiste kwaliteit darmbacteriën.

Dit kan je leven een stuk leuker maken!

Graag help ik je bij een betere darmgezondheid.

 

Laat een reactie achter