Bekijk nu mijn nieuwe EBook: '40 Dinergerechten - een boek vol heerlijke recepten'.

Slechte voedingsgewoontes: wat zijn de gevolgen?

Bij een ontsteking denken de meesten van ons aan een dikke puist of bijvoorbeeld inwendig aan een ontstoken blinde darm. In het eerste geval is dit zichtbaar aan de buitenkant van het lichaam door een gezwollen rode plek met of zonder pus.

In het tweede geval, bij de blinde darm, zal het lichaam waarschijnlijk koorts ontwikkelen en of veel pijn geven, waardoor we door hebben dat er iets niet in de haak is en we de dokter waarschuwen.

Er is een derde vorm van ontsteking, dit noemen we laaggradige ontstekingen. Dit zijn ontstekingen die verborgen zitten in het lichaam en op het moment geen signalen aan ons afgeven dat er iets niet pluis is.

Laaggradige ontstekingen

Iedereen heeft laaggradige ontstekingen in het lichaam.

Als voorbeeld: Wanneer onze alvleesklier insuline aanmaakt raakt deze heel even geïrriteerd en een klein beetje ontstoken. Dit is een normaal proces en de alvleesklier kan dit prima aan. Het probleem ontstaat pas wanneer de alvleesklier wel 10x op een dag in actie moet komen. Wanneer dit ook nog eens vele jaren het geval is geeft de alvleesklier het op. Er kan insuline resistentie en op den duur suikerziekte ontstaan.

Wanneer er constant glucose (suikers) wordt aangeboden aan het lichaam door middel van de verkeerde voeding, en er dus veel insuline wordt aangemaakt ontstaan er verborgen ontstekingen in het lichaam. Onze mitochondriën (energie centrales van de cel) worden zwaar en beschadigd, waardoor we dus erg moe worden.

Een ander voorbeeld van lichte ontsteking zijn onze slijmvliezen. Deze zijn eigenlijk altijd in staat van paraatheid om bij binnenkomst van ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen à la minuut te kunnen handelen en overgaan tot de aanval. Ook hier geldt wanneer er een overdosis aan verkeerde stoffen het lichaam binnenkomt er een chronische ontsteking ontstaat, bijvoorbeeld in de darm.

Genoemde voorbeelden zijn normale situaties. Er zijn echter ook situaties waar geen onschuldigheid in schuilt, maar wat tot flinke gezondheidsproblemen kan leiden.

Welke ziektes kunnen ontstaan?

De volgende 11 situaties kunnen het gevolg zijn van verkeerde voeding en ontstekingen die de overhand hebben. Laaggradige ontstekingen staan aan de oorsprong van de huidige welvaartsziekten.

70% van de volgende genoemde ziekte beelden is te wijten aan verkeerde voeding. De overige 30% is het gevolg van bijvoorbeeld familiaire aanleg of domweg pech. Iedereen heeft zijn zwakke plek, de kans is groot dat de aandoening zich daar manifesteert.

 1. Overgewicht

Voor de meesten mensen is duidelijk te zien of iemand wel of geen overgewicht heeft. Of heb je geen idee hoe het met je eigen gewicht gesteld is? We houden daarbij de BMI aan. Je gewicht in kg deel je door het kwadraat van je lengte in cm, x 100.

< dan 18,5 je bent te licht/mager

18,5 – 25 Normaal gewicht

25 – 27 licht overgewicht

27 – 30 matig overgewicht

30 – 40 ernstig overgewicht

>40 ziekelijk overgewicht

 Uitzondering geldt voor de mensen die zeer gespierd zijn; in dit geval ben je natuurlijk veel zwaarder dan dat je zonder zoveel spiermassa zou zijn, je hebt echter wel een zeer gezond gewicht.

Vooral vetmassa rond de buik duidt op een groter risico op hart- en vaatziekten.

 1. Insuline resistentie

Doordat je zo vaak en zoveel suikers eet, raakt je alvleesklier geïrriteerd en je cellen raken ongevoelig voor de opname van glucose in de cel. De glucose wordt nu als glycogeen in je lever en spieren opgeslagen en de overtollige suikers worden als vet in je onderhuids bindweefsel opgeslagen. Insulineresistentie is zichtbaar in de huid als bijvoorbeeld acné.

 1. Leptine resistentie

Leptine is het hormoon dat je lichaam afgeeft om aan te geven dat je verzadigd bent en kunt stoppen met eten. Bij leptine resistentie zijn de hersenen “doof” geworden voor het hongergevoel waardoor mensen door eten en dus steeds dikker worden.

 1. Aderverkalking

Aderverkalking is het aankoeken van de verkeerde vetstoffen waardoor de doorgang voor het bloed steeds kleiner wordt en er een hartinfarct of een beroerte kan ontstaan. Je vaten zijn in deze situatie ontstoken waardoor ze niet soepel zijn maar stug en stijf met allemaal plaque aan de binnenkant van de ader. Meestal wordt je bloeddruk steeds hoger naarmate de verkalking doorzet omdat er simpelweg te weinig ruimte voor het bloed is om door te stromen.

 1. Te hoog cholesterol

Cholesterol is nodig in het lichaam bijvoorbeeld voor de aanmaak van vitamine D onder invloed van zonlicht. Verder zorgt het voor de aanmaak van hormonen en zorgt het voor overdracht van signalen via de zenuwen.

Er bestaat LDL en HDL. Waarbij LDL het slechte cholesterol wordt genoemd en HDL het goede. De verhouding tussen beide soorten is van belang. Een hoog cholesterol gehalte kan erfelijk bepaald zijn, maar is vaak het gevolg van niet al te gezonde gewoontes waarbij teveel verkeerde verzadigde vetten en transvetten worden gegeten. Daarnaast maakt het lichaam zelf cholesterol aan. Cholesterol wordt ook aangemaakt om de slechte bloedvaten te repareren, door het aankoeken van vetten aan de binnenkant van de ader. Dit is puur bedoeld om scheuring  van de ader te voorkomen. Een zeer gezonde levensstijl zou kunnen helpen om deze schade deels te beperken, bijvoorbeeld door inname van veel anti-oxidanten als vitamine A, D, E en K en vitamine C.

Verstandig is om een multivitamine te slikken waar alle vitamines en mineralen. 

Voor mannen:

 Multivitamines man

Voor vrouwen:

 Multi vitamine vrouw

Tegenwoordig slikken in Nederland zo’n 1,5 miljoen mensen statines om hoog cholesterol af te laten nemen. Dit medicijn blokkeert het co-enzym Q10 wat ervoor zorgt dat de energiecentrales in de cel goed functioneren. Veel mensen die statines slikken zijn zeer vermoeid. Met goede voeding kun je verhoogd cholesterol remmen en voorkom je zo blokkades in de bloedvaten. Een ander natuurlijk product om je cholesterol naar beneden te krijgen is Rode gistrijst. Dit kan samen met gezonde voeding ook een oplossing zijn. Maar overleg altijd met je arts!

 1. Homosysteïne

Homocysteïne is een tussenstofje van een eiwit wat een signaal overbrengt en nodig is bij het ontgiften. Wanneer deze stof zijn werk heeft gedaan zou hij weer moeten verdwijnen. Wanneer er tekorten in het lichaam zijn aan B6, B11 en B12 kunnen omzettingen niet goed gedaan worden waardoor er teveel homocysteïne in het bloed blijft circuleren waardoor het de vaatwanden aantast. Homocysteïne maakt de vaatwanden kapot. Ook hier ontwikkelt zich een ontstekings-reactie in de vaatwanden. Homocysteïne is hiermede gezegd nog gevaarlijker dan een te hoog cholesterol. Soms wordt vitamine B12 niet goed opgenomen in ons lichaam, een B12 zuigtablet is dan de oplossing.

Aanrader: Neem een Vitamine B complex om alle B-vitamines in één keer binnen te krijgen. 

 1. Leververvetting

Door het eten van te veel geraffineerde koolhydraten en teveel transvetten en zoetstoffen raakt onze lever vervet.

Ongeveer 25% van de Nederlanders heeft last van leververvetting. Uiteindelijk kan leververvetting ontaarden in levercirrose; er kan geen ontgifting meer plaatsvinden en de lever kan zijn werk dus niet meer doen.

 1. Versuikering en AGE’s

Age is kort gezegd verandering van de structuur van een voedingsmiddel door bijvoorbeeld sterke verhitting. Er worden suikers aan eiwitten gekoppeld waardoor de eiwitten niet meer doen wat ze zouden  moeten doen. De eiwitten hebben geen functie meer en gaan zich stapelen rond en in de cel. Door AGE’s verouderen we sneller. AGE’s zijn onder andere verantwoordelijk voor dementie en vele andere welvaartsziekten. Voedsel welke gebakken of gefrituurd wordt op hoge temperaturen bevat veel AGE’s. Maar bijvoorbeeld de korst van brood bevat ook AGE’s.

 1. Galstenen, nierstenen en jicht

Galstenen ontstaan door een onbalans in de vetzuren. Te weinig inname van visolie of algenolie leidt tot een onbalans waardoor er teveel ontstekingen in het lichaam plaatsvinden omdat de Omega 6 inname te hoog is. Ook de verzuring speelt een rol. Het is dan ook van het grootste belang meer ontzurende producten te gaan eten als groente en fruit en minder vlees en andere dierlijke producten als zuivel.

Nierstenen ontstaan wanneer zouten en afvalstoffen niet goed willen oplossen en daardoor kristalliseren. Matig hierbij ook het gebruik van vlees en zuivel en drink zeker 1,5 liter water.

Jicht ontstaat vaak in de tenen wanneer kristallen neerslaan. Het urinezuur is dan veel te hoog. Geadviseerd wordt om rood vlees en alcohol te laten staan en heel veel water te drinken.

Aanrader: Neem Omega 3 visolie & Algenolie om deze onbalans te voorkomen.

 1. Allergieën en voedsel intoleranties

Allergie

Een allergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem.

Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld hooikoorts of huisstofmijt allergie, maar ook voedsel als melk, eigeel en noten zijn bekende allergenen.

Zo zijn er ook veel mensen die gluten uit tarwe slecht verdragen, of juist heel erg ziek worden. Dit noemen we coeliakie. Tegenwoordig worden gluten verwerkt in brood, crackers, koekjes, cake, pizza, pasta, paneermeel, soepen, sauzen, snoepjes, ijs en bier. Logisch dat mensen intolerant worden wanneer ze er zoveel van binnenkrijgen.

80% van ons immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Het is dus van het grootste belang om de darmen gezond te houden en deze niet te vervuilen met producten die de darmwand ongezond maken.

Belangrijk is dus om te ontdekken waar je lichaam niet goed of juist heel erg slecht op reageert. In het ziekenhuis zijn hier ook tests voor.

Probiotica innemen kan een hulpmiddel zijn om je darmgezondheid en dus immuunsysteem te verbeteren.

 1. Lekke darm syndroom

Bij een lekke darmwand verliest de wand zijn functie waardoor het schadelijke stoffen doorlaat, welke in de bloedbaan terechtkomen. Denk hierbij aan bacteriën, virussen, parasieten, schimmels maar ook eiwitten waar we met een allergische reactie op kunnen reageren.

Beschadigingen in de darmwand kunnen leiden tot een lekke darm. Dit kan een aantal oorzaken hebben als; te weinig vezels eten, te veel suikers en witmeel, tekort aan maagzuur en enzymen, teveel gifstoffen in de darm door een slechte lever, candida, te weinig goede bacteriën, teveel parasieten., voedselallergie, teveel alcohol, medicijn gebruik (ook aspirine), pesticiden en chemicaliën en tekorten aan vitamines en mineralen. Glutamine, vitamine D, zink en probiotica samen met de juiste gezonde voeding dan is verbetering van de darm zeker mogelijk.

 

 

Laat een reactie achter