Bekijk nu mijn nieuwe EBook: '40 Dinergerechten - een boek vol heerlijke recepten'.

Selenium: 7 Wetenschappelijk bewezen voordelen

7 Wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van selenium

Hoewel je misschien nog nooit van selenium hebt gehoord, is deze geweldige voedingsstof essentieel voor je gezondheid.

Selenium is een essentieel mineraal, wat betekent dat het via je voeding moet worden verkregen.

Het is maar in kleine hoeveelheden nodig, maar speelt een belangrijke rol bij belangrijke processen in je lichaam, waaronder je stofwisseling en schildklierfunctie.

Dit artikel schetst 7 gezondheidsvoordelen van selenium, allemaal ondersteund door de wetenschap.

 1. Werkt als een krachtige antioxidant

Antioxidanten zijn verbindingen in voedingsmiddelen die celbeschadiging door vrije radicalen voorkomen.

Vrije radicalen zijn normale bijproducten van processen zoals stofwisseling die dagelijks in je lichaam worden gevormd.

Ze krijgen vaak een slechte reputatie, maar vrije radicalen zijn essentieel voor je gezondheid. Ze vervullen belangrijke functies, waaronder het beschermen van je lichaam tegen ziekten.

Zaken als roken, alcoholgebruik en stress kunnen echter een teveel aan vrije radicalen veroorzaken. Dit leidt tot oxidatieve stress, die gezonde cellen beschadigt.

Oxidatieve stress is in verband gebracht met chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen, de ziekte van Alzheimer en kanker, evenals vroegtijdige veroudering en het risico op een beroerte .​

Antioxidanten zoals selenium helpen oxidatieve stress te verminderen door het aantal vrije radicalen onder controle te houden .​

Ze werken door overtollige vrije radicalen te neutraliseren en cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door oxidatieve stress.

Samenvatting: Selenium is een krachtige antioxidant die oxidatieve stress bestrijdt en je lichaam helpt beschermen tegen chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen en kanker.

 1. Kan je risico op bepaalde vormen van kanker verminderen

Naast het verminderen van oxidatieve stress, kan selenium het risico op bepaalde soorten helpen verlagen .

Dit wordt toegeschreven aan het vermogen van selenium om DNA-schade en oxidatieve stress te verminderen, je immuunsysteem te versterken en kankercellen te vernietigen .​

Uit een overzicht van 69 onderzoeken waaraan meer dan 350.000 mensen deelnamen, bleek dat het hebben van een hoog seleniumgehalte in het bloed geassocieerd was met een lager risico op bepaalde soorten kanker, waaronder borst-, long-, darm- en prostaatkanker .​

Het is belangrijk op te merken dat dit effect alleen werd geassocieerd met selenium dat werd verkregen via voedsel, niet met supplementen.

Sommige onderzoeken suggereren echter dat suppletie met selenium de bijwerkingen bij mensen die bestralingstherapie ondergaan, kan verminderen.

Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat orale seleniumsupplementen de algehele kwaliteit van leven verbeterden en de door straling veroorzaakte diarree verminderden bij vrouwen met baarmoederhals- en baarmoederkanker ​

Samenvatting : Hogere bloedspiegels van selenium kunnen beschermen tegen bepaalde kankers, terwijl suppletie met selenium de kwaliteit van leven kan verbeteren van mensen die bestralingstherapie ondergaan.

 1. Kan beschermen tegen hartaandoeningen

Een dieet dat rijk is aan selenium kan helpen om je hart gezond te houden , aangezien lage seleniumspiegels in verband zijn gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen.

In een analyse van 25 observationele onderzoeken werd een stijging van 50% van de seleniumspiegels in het bloed geassocieerd met een vermindering van 24% van het risico op hartaandoeningen .​

Selenium kan ook de triggers van ontstekingen in je lichaam verlagen - een van de belangrijkste risicofactoren voor hartaandoeningen.

Bovendien verhoogde het de niveaus van glutathionperoxidase, een krachtige antioxidant .​

Dit geeft aan dat selenium het risico op hart- en vaatziekten kan helpen verlagen door ontstekingen en oxidatieve stress in je lichaam te verminderen. Oxidatieve stress en ontsteking zijn in verband gebracht met atherosclerose, of de opbouw van plaque in slagaders.

Atherosclerose kan leiden tot gevaarlijke gezondheidsproblemen zoals beroertes, hartaanvallen en hartaandoeningen .​

Het opnemen van seleniumrijk voedsel in je dieet is een geweldige manier om de niveaus van oxidatieve stress en ontsteking tot een minimum te beperken.

Samenvatting : Selenium kan helpen je hart gezond te houden door oxidatieve stress onder controle te houden en het risico op hartaandoeningen te verminderen.

 1. Helpt mentale achteruitgang te voorkomen

De ziekte van Alzheimer is een verwoestende aandoening die geheugenverlies veroorzaakt en een negatieve invloed heeft op denken en gedrag. Het is de zesde belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten.

Het aantal mensen met de ziekte van Alzheimer groeit. Daarom is het noodzakelijk om manieren te vinden om deze degeneratieve ziekte te voorkomen.

Oxidatieve stress wordt verondersteld betrokken te zijn bij zowel het ontstaan ​​als de progressie van neurologische ziekten zoals Parkinson, multiple sclerose en de ziekte van Alzheimer .​

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat patiënten met de ziekte van Alzheimer lagere bloedspiegels van selenium .​

Bovendien hebben sommige onderzoeken aangetoond dat antioxidanten in zowel voedingsmiddelen als supplementen het geheugen kunnen verbeteren bij patiënten met de ziekte van Alzheimer .​

Een kleine studie wees uit dat suppletie met één seleniumrijke paranoot per dag de verbale woordkeus en andere mentale functies verbeterde bij patiënten met milde cognitieve stoornissen.

Bovendien is het mediterrane dieet , dat rijk is aan voedingsmiddelen met een hoog seleniumgehalte, zoals zeevruchten en noten, in verband gebracht met een lager risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer .​

Samenvatting: Een dieet rijk aan selenium kan mentale achteruitgang helpen voorkomen en geheugenverlies bij mensen met de ziekte van Alzheimer verbeteren.

 1. Is belangrijk voor de gezondheid van de schildklier

Selenium is belangrijk voor het goed functioneren van uw schildklier. In feite bevat schildklierweefsel een grotere hoeveelheid selenium dan enig ander orgaan in het menselijk lichaam .​

Dit krachtige mineraal helpt de schildklier te beschermen tegen oxidatieve schade en speelt een essentiële rol bij de aanmaak van schildklierhormonen.

Een gezonde schildklier is belangrijk, omdat deze je stofwisseling reguleert en de groei en ontwikkeling regelt .​

Seleniumtekort is in verband gebracht met schildklieraandoeningen zoals de ziekte van Hashimoto, een type hypothyreoïdie waarbij het immuunsysteem de schildklier aanvalt.

Een observationele studie met meer dan 6000 mensen ontdekte dat lage serumspiegels van selenium geassocieerd waren met een verhoogd risico op auto-immune thyroïditis en hypothyreoïdie.

Bovendien hebben sommige onderzoeken aangetoond dat seleniumsupplementen gunstig kunnen zijn voor mensen met de ziekte van Hashimoto.

Eén review concludeerde dat het drie maanden lang dagelijks innemen van seleniumsupplementen resulteerde in lagere schildklierantistoffen. Het leidde ook tot verbeteringen in de stemming en het algemeen welzijn bij mensen met de ziekte van Hashimoto.

Er is echter meer onderzoek nodig voordat seleniumsupplementen kunnen worden aanbevolen voor mensen met de ziekte van Hashimoto.

Samenvatting: Selenium beschermt de schildklier tegen oxidatieve stress en is nodig voor de productie van schildklierhormoon. Selenium kan mensen met de ziekte van Hashimoto en andere soorten schildklieraandoeningen helpen, maar er is meer onderzoek nodig.

 1. Verhoogt je immuunsysteem

Je immuunsysteem houdt je lichaam gezond door mogelijke bedreigingen te herkennen en af ​​te weren. Deze betreft bacteriën, virussen en parasieten.

Selenium speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van je immuunsysteem . Deze antioxidant helpt oxidatieve stress in je lichaam te verlagen, waardoor ontstekingen worden verminderd en de immuniteit wordt versterkt.

Studies hebben aangetoond dat verhoogde bloedspiegels van selenium geassocieerd zijn met een versterkte immuunrespons.

Aan de andere kant is aangetoond dat een tekort de werking van de immuuncel schaadt en kan leiden tot een langzamere immuunrespons .​

Studies hebben ook een tekort in verband gebracht met een verhoogd risico op overlijden en ziekteprogressie bij mensen met hiv, terwijl is aangetoond dat supplementen leiden tot minder ziekenhuisopnames en een verbetering van de symptomen bij deze patiënten .​

Bovendien kunnen seleniumsupplementen het immuunsysteem helpen versterken bij mensen met griep, tuberculose en hepatitis C .​

Samenvatting : Selenium is cruciaal voor de gezondheid en het goed functioneren van je immuunsysteem. Hogere niveaus van selenium kunnen het immuunsysteem van mensen met hiv, influenza, tuberculose en hepatitis C helpen versterken.

 1. Kan helpen bij het verminderen van astmasymptomen

Astma is een chronische ziekte die de luchtwegen aantast die lucht in en uit de longen transporteren.

Deze luchtwegen raken ontstoken en beginnen zich te vernauwen, wat symptomen veroorzaakt zoals piepende ademhaling, kortademigheid, beklemming op de borst en hoesten .​

Astma is in verband gebracht met verhoogde niveaus van oxidatieve stress en ontsteking in het lichaam.​

Vanwege het vermogen van selenium om ontstekingen te verminderen, suggereren sommige onderzoeken dat dit mineraal kan helpen bij het verminderen van astma-gerelateerde symptomen.

Onderzoek suggereert dat mensen met astma een lager seleniumgehalte in het bloed hebben.

Eén studie toonde zelfs aan dat astmatische patiënten met hogere niveaus van bloedselenium een ​​betere longfunctie hadden dan patiënten met lagere niveaus.​

Seleniumsupplementen kunnen ook helpen bij het verminderen van astma-gerelateerde symptomen.

Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat door mensen met astma 200 mcg selenium per dag te geven, hun gebruik van de corticosteroïden die werden gebruikt om hun symptomen onder controle te houden, verminderde .​

Onderzoek op dit gebied is echter tegenstrijdig en er zijn grotere studies nodig om de rol van selenium bij de ontwikkeling en behandeling van astma volledig te begrijpen. ​

Samenvatting: Selenium kan mensen met astma ten goede komen vanwege het vermogen om ontstekingen in het lichaam te verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig.

Beste voedingsbronnen van selenium

Gelukkig bevatten veel gezonde voedingsmiddelen veel selenium.

De volgende voedingsmiddelen zijn geweldige bronnen.​

 • Oesters: 238% van de ADH in 85 gram
 • Paranoten: 174% van de ADH in één noot (5 gram)
 • Heilbot: 171% van de ADH in 159 gram
 • Geelvintonijn: 167% van de ADH in 85 gram
 • Eieren: 56% van de ADH in 2 grote eieren (100 gram)
 • Sardines: 46% van de ADH in 4 sardines (48 gram)
 • Zonnebloempitten: 27% van de ADH in 28 gram
 • Kipfilet: 12% van de ADH in 4 plakjes (84 gram)
 • Shiitake-paddenstoelen: 10% van de ADH in 97 gram

De hoeveelheid selenium in plantaardig voedsel varieert afhankelijk van het seleniumgehalte van de grond waarin ze zijn gekweekt.

De seleenconcentraties in gewassen hangen dus grotendeels af van waar ze worden verbouwd.

Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat de seleniumconcentratie in paranoten sterk varieerde per regio. Terwijl een enkele paranoot uit de ene regio tot 288% van de aanbevolen inname opleverde, leverden andere slechts 11% op.

Daarom is het belangrijk om een ​​gevarieerd dieet te consumeren dat uit meer dan één goede bron van dit belangrijke mineraal bestaat.

Samenvatting: Voedingsmiddelen die rijk zijn aan selenium zijn onder meer zeevruchten, noten en paddenstoelen. Het is belangrijk om een ​​verscheidenheid aan voedingsmiddelen te consumeren die dit mineraal bevatten, omdat het seleniumgehalte kan variëren afhankelijk van de groeiomstandigheden.

Gevaren van overmatige inname van selenium

Hoewel selenium noodzakelijk is voor een goede gezondheid, kan het gevaarlijk zijn om te veel binnen te krijgen. In feite kan het consumeren van hoge doses selenium giftig en zelfs dodelijk zijn.

Hoewel seleniumtoxiciteit zeldzaam is, is het belangrijk om dicht bij de aanbevolen hoeveelheid van 55 mcg per dag te blijven en nooit de aanvaardbare bovengrens van 400 mcg per dag te overschrijden.

Paranoten bevatten een zeer hoge hoeveelheid selenium. Te veel consumeren kan leiden tot seleniumtoxiciteit. 3 Paranoten op een dag eten is dan ook het maximale.

De kans is echter groter dat toxiciteit optreedt bij het nemen van supplementen dan bij het eten van seleniumbevattend voedsel.

Tekenen van seleniumtoxiciteit zijn onder meer:

 • haaruitval
 • duizeligheid
 • misselijkheid
 • braken
 • blozen in het gezicht
 • trillingen
 • spierpijn

In ernstige gevallen kan acute seleniumtoxiciteit leiden tot ernstige darm- en neurologische symptomen, hartaanval, nierfalen en overlijden.

Samenvatting:  Hoewel seleniumtoxiciteit zeldzaam is, kan overconsumptie van dit mineraal via voeding of supplementen gevaarlijke bijwerkingen hebben.

het komt neer op:

Selenium is een krachtig mineraal dat essentieel is voor het goed functioneren van je lichaam.

Het speelt een cruciale rol bij het metabolisme en de schildklierfunctie en helpt je​​lichaam te beschermen tegen schade veroorzaakt door oxidatieve stress.

Bovendien kan selenium je immuunsysteem helpen versterken, leeftijdsgerelateerde mentale achteruitgang vertragen en zelfs je risico op hartaandoeningen verminderen.

Deze micronutriënt is te vinden in een breed scala aan voedingsmiddelen, van oesters tot paddenstoelen tot paranoten.

Het toevoegen van meer seleniumrijk voedsel aan je dieet is een uitstekende manier om een ​​goede gezondheid te behouden.

1 reactie

 • Tjitske Kaastra

  Goed verhaal over selenium….

Laat een reactie achter