Bekijk nu mijn nieuwe EBook: '40 Dinergerechten - een boek vol heerlijke recepten'.

Progesteron crème gebruiken bij hormonale onbalans?

Progesteron is een zwangerschapshormoon wat zorgt voor vruchtbaarheid, maar ook voor geestelijk en lichamelijk welbevinden.

Helaas komt een progesteron tekort veel vaker voor dan je zou denken. Veel vrouwelijke klachten, ook al vóór de overgang- hebben hiermee te maken. PMS en endometriose zijn voorbeelden van een tekort aan progesteron. Progesteron is een vrouwelijk hormoon. Progesteron dient in evenwicht te zijn met het hormoon oestrogeen. Progesteron komt na de eisprong vrij om de baarmoeder voor te bereiden op de ontvangst van een bevrucht eitje. Heeft er geen bevruchting plaatsgevonden, dan neemt het hormoon af en word je ongesteld. Vrouwen die moeilijk zwanger worden, veel miskramen hebben, last hebben van PMS of veel klachten ervaren tijdens de overgang, zullen hoogstwaarschijnlijk last hebben van een progesteron tekort.

Hieronder de meest voorkomende klachten bij een tekort aan progesteron:

 1. Dikker worden door vet op heupen, buik en dijen
 2. Heftige menstruaties
 3. PMS
 4. Migraine
 5. Allergiën
 6. Beenkrampen
 7. Afname schildklierfunctie
 8. Slecht libido
 9. Vleesbomen en meer kans op kanker
 10. Auto-immuunziekten
 11. Sneller oud worden
 12. Suikerschommelingen
 13. Galblaasproblemen
 14. Vocht vasthouden
 15. Vermoeidheid
 16. Snel angstig of geïrriteerd zijn
 17. Overgevoelig
 18. Vaginale schimmels
 19. urinewegproblemen

Voor en tijdens de overgang hebben veel vrouwen last van opvliegers. Dit komt door een onbalans tussen oestrogeen en progesteron. Progesteron tekort kan heel goed ontstaan bij vrouwen die veel stress ervaren. De basis van het hormoon progesteron is namelijk cortisol. Wanneer er veel stress wordt ervaren gaat de productie van cortisol voor ten opzichte van de aanmaak van progesteron. Vluchten in stress situaties kan je leven redden, vandaar dat het lichaam de cortisol productie verkiest boven de progesteron productie.

Naast stress kan een tekort aan progesteron ook voorkomen bij een tekort of een overschot aan oestrogenen. Deze verhouding tussen oestrogeen en progesteron moet namelijk in balans zijn. Teveel oestrogenen noemen we oestrogeen dominantie. Ook dat komt heel veel voor in onze Westerse maatschappij.

Bij een oestrogeen dominantie is het belangrijk om de:

 1. Phyto-oestrogenen te verminderen. Phyto-oestrogenen bevinden zich in de volgende voedingsmiddelen: soja producten, lijnzaad, zoethout, venkel, anijs, bier, hop, rode klaver, ginseng en zilverkaars.
 2. Xeno oestrogenen te vermijden. Xeno oestrogenen bevinden zich in oplosmiddelen in chemische producten, veel cosmetica en zeep, plastic; al dat plastic om ons eten, daar komen ftalaten vanaf, PCB en dioxine, oplosmiddelen, de pil, bestrijdingsmiddelen.


Vóór en tijdens de overgang komt een tekort aan progesteron vaak voor. In de menopauze wanneer je niet meer menstrueert kan ook een tekort aan oestrogeen een oorzaak zijn van je klachten. Zeker als je niet te dik bent, kan dit gebeuren want dikkere mensen hebben meer vet, en vet maakt oestrogeen aan. Suppletie met extra oestrogeen kan een oplossing zijn of je neemt extra producten waar oestrogeen inzit. Wanneer je de volgende klachten bij jezelf ervaart zoals slecht slapen, hoofdpijn, vaginale droogheid, hartkloppingen, gewrichtsklachten, opvliegers, depressies en botontkalking kun je juist wel weer de volgende voedingsmiddelen nemen als soja, lijnzaad, zilverkaars, hop, zoethout etc.

Oestrogeendominantie kan dus ontstaan door phyto-oestrogenen, xeno-oestrogenen of door je lichaamsvet waardoor oestrogenen worden aangemaakt.

Wat te doen bij oestrogeendominantie? (waardoor de verhouding met progesteron niet meer klopt)

 • Zorg dat je lever ontgift wordt en sterker wordt. Een zwakke lever kan namelijk het teveel aan oestrogenen niet goed afbreken. Een zwakke lever zal het oestrogeen niet goed kunnen afbreken. Start je dag met een hele of halve uitgeperste citroen met lauw water. Citroen ontgift de lever en geeft vitamine C. Verder zul je veel groene bladgroentes moeten eten en koolsoorten. Een goede detox is ook zeker aan te raden.
 • Wanneer je te zwaar bent is het fijn dat je gewicht kunt verliezen. Extra vet maakt namelijk extra oestrogeen aan.
 • Vermijd xeno-oestrogenen zoals boven omschreven. Vermijd plastic zoveel mogelijk in en om je eten. Vermijd alle synthetische producten in en op je lijf. Smeer natuurlijke deodorant en bodyproducten. Bestrijdingsmiddelen in groente en fruit ook zoveel mogelijk vermijden! Eet dus het liefst biologisch en let ook zeker op de kwaliteit van vis en vlees!
 • Haal al het plastic van je eten, vermijd alle chemische stoffen zoals synthetische supplementen, medicijnen en bestrijdingsmiddelen, dus eet alles biologisch. En let ook op je schoonmaakmiddelen en gebruik waar mogelijk natuurlijke producten.
 • Vermijd producten waar phyto-oestrogenen inzitten. Soja, lijnzaad, bier etc.
 • Zorg dat je darmen optimaal functioneren door gezond te eten en heel veel plantaardige voeding te nuttigen en probiotica te nemen. Laat melkproducten, suiker en witte bloem, koffie en alcohol geheel weg en kijk eens wat dit met je doet.
 • Stop met roken
 • Reduceer je stress ook al is dat moeilijk. Bij veel stress verlies je progesteron.
 • Neem een goede multi-vitamine voor vrouwen.
 • Gebruik dagelijks progesteron crème!  Progesteron komt in principe niet in planten voor. Wat wel voorkomt in planten is sterol diosgenine. Dit wordt aangetroffen in de Wilde Yam. Dit diosgenine kan worden omgezet in progesteron zoals die ook in het lichaam voorkomt.
 • Neem een supplement met DIM, dit werkt enorm oestrogeen verlagend.

Natuurlijke progesteroncrème

Progesteron-crème is een hele mooie en simpele manier om je progesteron niveau in het lichaam te verhogen. Progesteron in pil vorm wordt door de lever afgebroken. Progesteron crème komt via de huid in de bloedbaan terecht waar het zelf de omzetting naar natuurlijke progesteron moet maken. Wanneer dat mechanisme in jouw lichaam niet goed werkt zal de crème weinig doen. Dit is een kwestie van uitproberen.


De crème kan het beste gesmeerd worden op delen van het lichaam waar de huid dun is zoals het gezicht, de hals, de elleboogplooien en de achterkant van de knieën.
Wanneer je nog menstrueert, begin dan op dag 12 van je cyclus (dag 1 is de eerste dag van je menstruatie). Doorgaan tot en met dag 26 en dan stoppen. Dit iedere maand herhalen,
Wanneer je niet meer menstrueert, dan 25 dagen achter elkaar smeren en dan 5 dagen stoppen. Iedere maand herhalen.

Merk je dat 2 weken smeren te weinig is en hou je klachten die bij een progesteron tekort horen dan moet je dagelijks gaan smeren: 25 dagen wel en 5 dagen niet smeren.
Wanneer jouw cyclus onregelmatig is, dan is het lastig om de startdag te bepalen. Gebruik dan ook 25 dagen achter elkaar de crème en stop dan 5 dagen.
Gebruik in eerste instantie ¼ (20 mg) theelepel 1x per dag. Wanneer je weinig effect merkt, gebruik dan 2 x per dag, ‘s ochtends en ’s avonds. Als je merkt dat je er slaperig van wordt, gebruik de crème dan alleen ’s avonds of wat minder. Het kan betekenen dat de dosis te hoog is voor je. Wanneer je teveel gaat smeren dan kun je klachten krijgen zoals meer haren die uitvallen of wat pijn aan je gewrichten, overdrijven heeft geen zin!

Wat is de werking van natuurlijke progesteron:

 • Het herstelt het juiste zuurstofgehalte in de cellen.
 • Vermindert (pre-)menopauze problemen
 • Vermindert gewichtstoename op middelbare leeftijd
 • Helpt baarmoederhalskanker en borstkanker te voorkomen
 • Bevordert de botweefsel opbouw
 • Natuurlijk antidepressivum en tempert angst
 • Herstelt je levendigheid en energie
 • Helpt tegen vaginale droogheid en herstelt de geslachtsdrift
 • Behoudt mentale scherpte
 • Vertraagt het ouder worden

De progesteron crème die ik aanbeveel is de crème van dr John R. Lee.

“Dr. John R. Lee was de meest vooraanstaande onderzoeker op het gebied van vrouwelijke gezondheidsklachten die optreden vóór, tijdens en na de menopauze. Dr. Lee onderzocht en ontdekte hoe hij deze gezondheidsproblemen met gebruikmaking van natuurlijke ingrediënten kon aanpakken. “

ProgesterAll™ is een parfumvrije crème die 20 milligram (mg) plantaardige, natuurlijke progesteron per ¼ theelepel crème bevat. Een uniek systeem, gebaseerd op liposomen, waarbij de ingrediënten verpakt zitten in een membraan, maakt snelle opname via de huid mogelijk. De ingrediënten worden zo in het onderliggende vetweefsel opgeslagen en vervolgens afgegeven aan de bloedstroom.

Ervaar je bovengenoemde klachten, dan is de crème van dr. Lee zeker het proberen waard!

 

2 reacties

 • Anna

  Mijn cyclussen zijn nu erg lang. Meestal zo rond de 45 dagen. Ik smeer nu meestal vanaf de eisprong ongeveer maar ik heb geen zwangerschapswens dus ik doe geen ovulatietesten e.d. dus het is een beetje een gok. Vaak merk ik het wel aan mijn lijf maar niet op de dag nauwkeurig. Ik vroeg mij eigenlijk af of je, wanneer je te vroeg begint met smeren, de eisprong als het ware kan tegenhouden? Of is het bij een progesterontekort (en oestrogeendominantie) niet zo erg om wat eerder te starten?


 • Tjitske Kaastra

  Veel herkenbare klachten…. veel mensen hebben hier baat bij.

Laat een reactie achter