Als tiener worstelde ik met acné wat ik op dat moment natuurlijk verschrikkelijk vond. Toen werd er gezegd dat het na de pubertijd vanzelf over zou gaan. Maar juist in de pubertijd vind je je uiterlijk vreselijk belangrijk en het laatste waar je op zit te wachten zijn die vervelende rode puistjes in je gezicht en vaak ook op je rug. Maar ik ging er altijd van uit dat naarmate ik ouder werd, ik genoeg vertrouwen zou hebben om me niet te schamen voor puistjes . Acné is niet alleen voor tieners - onderzoeken tonen aan dat ongeveer 50% van de vrouwen van 20 tot 29 jaar hormonale plagen hebben en ongeveer 25% van de vrouwen van 40 tot 49 jaar. Hoe kun je nu nagaan of je wel of geen hormonale acne hebt.
Wat is hormonale acné?
Hormonale acne ontstaat als gevolg van schommelingen in hormonen (vaak geassocieerd met je menstruatiecyclus) en treedt meestal op in de onderste helft van het gezicht, vooral langs de kaak of op de kin. Het is een vorm van acne die meer cystische puistjes veroorzaakt en dieper in de huid zit dan een gemiddelde whitehead of mee-eter.
Hoe weet je of je hormonale acné hebt?
Hormonale acne is niet voor iedereen hetzelfde. Het belangrijkste is om eerst te bepalen of je hormonale acne hebt en zo ja, of het mild, matig of ernstig is. Het is belangrijk om andere oorzaken uit te sluiten, waaronder verkeerd product gebruik, genetica, stress en medicatie. Als je dat eenmaal hebt gedaan, bekijk dan deze twee plannen voor de behandeling van hormonale acne hieronder.
Het is in ieder geval zo dan net voor of tijdens de menstruatie de acné verergert. Het gaat dus altijd op en af.
Het is tevens zo dat alle mensen die hormonale acné ontwikkelen insuline resistent zijn. Insuline resistentie houdt in dat de bloedsuikerspiegel te hoog is. Er worden te vaak suikerrijke producten gegeten en de alvleesklier blijft maar insuline produceren. De cellen raken ongevoelig voor de insuline en nemen de suikers maar beperkt op. Er ontstaan ontstekingsreacties in het lichaam en als uiting daarvan ontstaan de ontstekingen in de huid.
Kun je zelf iets aan insuline resistentie doen?
Je kunt wel degelijk iets aan insuline resistentie doen en dat is namelijk heel gezond en gevarieerd gaan eten! Haal je voeding voornamelijk uit plantaardige bron; dus uit groente, fruit en pseudogranen (quinoa, amaranth en boekweit) en bonen. Vul dit aan met wat kip, vis of rundvlees van goede kwaliteit.
Genoemde koolhydraten zijn langzame koolhydraten en worden dus ook langzaam aan de bloedbaan gegeven waarbij de bloedsuikers stabieler zullen zijn. Lees ook mijn blog over ontstekingsremmende voeding
Naast gezonde voeding is het van belang dat je 2000 – 3000 mg visolie of algenolie gaat slikken tijdens je maaltijd om de ontstekingen af te laten nemen.
Een andere tip die je zeker moet proberen is stoppen met zuivel eten. Kies voor amandel- haver- of rijst melk en kies bijvoorbeeld voor kokosroom.
Mocht dit nog geen resultaat geven, schrap dan ook gluten van je menu. Gluten zitten in volkoren en witmeel producten. Kies voor quinoa, haver, teff of amaranth om een rustige darm te creëren.
Al deze aanpassingen in je voeding zijn nodig om de ontstekingen de baas te worden.
Naast gezonde voeding is het van belang dat je 2000 – 3000 mg visolie of algenolie gaat slikken tijdens je maaltijd om de ontstekingen af te laten nemen.
Veel water en thee voor afvoer van je afvalstoffen
Water en kruidentheeën drinken zijn uiteraard ook heel erg belangrijk. Verwar honger niet met dorst door veel water en de juiste thee in te nemen. Vocht is van het grootste belang om je systeem te reinigen. Water en thee neemt je afvalstoffen mee via de urine en het is dus onontbeerlijk voor een goede nierfunctie dat je voldoende drinkt. Theeën die extra goed zijn in het geval van acné zijn; brandnetel thee, gemberthee, kurkuma, rooibos en kamille. Deze theeën werken allemaal ontstekingsremmend en zijn dus een echte aanrader!
Je basis is dus om ervoor te zorgen dat je binnenkant goed verzorgd wordt met de juiste voeding en voldoende vocht. De volgende stap is om je huid goed te verzorgen met de juiste producten.
Persoonlijk werk ik als schoonheidsspecialist sinds 1997 en weet ik als geen ander dat advies voor de juiste producten je huid daadwerkelijk kan maken of breken. Ik geloof dan ook wanneer je voor het beste resultaat wilt gaan een behandeling bestaat uit zowel je binnen- als je buitenkant behandelen. Zonder deze aanpak zal je missie nooit helemaal slagen of zal je huid weer snel verslechteren wanneer je alleen producten gaat gebruiken en niet denkt aan een aangepast voedingsschema.
Huidverzorgings ritueel
Een vast ritueel aanhouden met betrekking tot je huidverzorging is de beste om geen stappen te vergeten.
Je denkt misschien dat de uitbraak van puistjes willekeurig gebeurt, maar dat is meestal niet het geval. Een onzuiverheid kan zich al ontwikkelen tot 3 weken voordat deze zich aan het huidoppervlak verschijnt.
De volgende stappen zijn het beste wanneer je deze dagelijks uitvoert. Peelings kunnen niet elke dag gebruikt worden, maar er staat altijd op de verpakking vermeld hoe vaak je deze kunt gebruiken.
- Reiniging: Reinig de huid op de juiste manier, aangezien alle acné begint met een verstopte talgklier. Zorg ervoor dat je ook alle make-up verwijdert voordat je naar bed gaat.
- Stoom: stoom je gezicht twee tot drie keer per week na het wassen om de poriën verder te ontlasten.
- Peel: Volg met een peeling op basis van salicylzuur welke je het beste regelmatig door een schoonheidsspecialist kunt laten uitvoeren om dode huidcellen en vuil te verwijderen en poriën te ontlasten om verstopping van de talgklier te verwijderen. Dit bereidt de poriën en de huid voor om de eventuele volgende ingrediënten beter op te nemen.
- Serum: Zoek naar een serum met vitamine A. Alpha H vitamine A serum; het is uitstekend voor de poriën en toch redelijk zacht voor je huid. Het remt de ontsteking en zorgt voor celvernieuwing.
- Behandelen: Laat regelmatig je huid goed reinigen bij een ANBOS geregistreerde schoonheidssalon om je huid optimaal te laten ademen. Peelings met salicylzuur zullen de ontstekingen remmen en zorgen voor een verhelderde teint.
- Hydrateren: Breng een olievrije vochtinbrengende crème aan. Elke externe olie van producten draagt bij aan verstopping, dus zorg ervoor dat het product dat je gebruikt specifiek zegt dat het olievrij is. Het is niet verstandig een product te gebruiken waar vetstoffen in zitten omdat deze de poriën weer gemakkelijk kan verstoppen, dat wat nu juist niet de bedoeling is! Zelfs als een product suggereert dat het olievrij is door dingen te zeggen als 'verstopt de poriën niet' of 'dermatologisch getest', kan het nog steeds olie bevatten.
- SPF 30: om je huid optimaal tegen de zon te beschermen gebruik je een crème met SPF 30
Wil je zeker weten dat je de juiste producten gebruikt ga dan voor de effectieve producten van Alpha H. Dit Australische merk werkt op natuurlijke en zachte wijze om effectief de acné van buitenaf aan te pakken. Het product is vrij van parabenen, minerale oliën en onnatuurlijke geur- en kleurstoffen.
Bekijk Alpha H producten in de webshop van Inge's Skinstore.
Mooie en duidelijke blog met veel goede informatie…..
Laat een reactie achter