Bekijk nu mijn nieuwe EBook: '40 Dinergerechten - een boek vol heerlijke recepten'.

Hooikoorts: Wat te doen aan Hooikoorts?

Steeds meer menden schijnen tegenwoordig last te hebben van hooikoorts. De klachten beginnen nu al vroeg in het voorjaar wanneer de eerste pollen door het mooie zonnige weer in de lucht zich aandienen. 

Hooikoorts, wat is het?

Hooikoorts is een ongewenste ontstekingsreactie van je immuunsysteem. Je lichaam reageert “overdreven heftig” bij het inademen van pollen van grassen, planten of bomen. Omdat de pollen in het “hooiseizoen” overal in de lucht zweven, is er bijna geen ontkomen aan. Als je last hebt van hooikoorts, is je immuunsysteem overactief: het staat continue in de actieve modus. Je lichaam zou helemaal niet zo overdreven hoeven reageren omdat pollen op zich helemaal niet schadelijk voor zijn. Het nadeel van deze overdreven reactie van je immuunsysteem kost het lichaam heel veel energie. Jouw reactie van het binnendringen van pollen in je neus is dat het histamine aan gaat maken. Histamine is een boodschapperstof die je bloedvaten verwijdt. Zo kunnen o.a. de witte bloedcellen de ontstekingsplek bereiken zodat genezing bevorderd kan worden. De slijmvliezen zetten op gaan meer slijm produceren. Zo ontstaan je klachten. Hoe kan het nu dat de ene persoon wel hooikoorts of een andere allergie ontwikkelt en de ander niet?

Er zijn 3 belangrijke oorzaken van allergie te noemen

 1. Je slijmvliesbarrière systeem functioneert niet goed genoeg

Onze lichaamsbarrières (huid, longen, darmen, genitaliën) vormen de eerste beschermingslaag van ons immuunsysteem. Als je slijmvliezen goed genoeg functioneren, houden ze zonder moeite de pollen buiten je lichaam. Als je last hebt van hooikoorts, komen de pollen door deze eerste verdedigingslijn heen. Daarmee functioneert je slijmvliesbarrière onvoldoende. Het is best heel erg moeilijk om je slijmvliezen optimaal te houden in onze leefomgeving. We leven in een wereld waar heel veel chemische middelen zijn in de vorm van luchtvervuiling, maar ook verkeerde voeding, microplastics, chronische stress, sommige bacteriën, antibiotica en bepaalde medicijnen kunnen de werking van onze lichaamsbarrières allemaal negatief beïnvloeden.

 1. Je hebt last van chronische stress

Ons lichaam heeft veel voedingstoffen nodig als we (chronische) stress ervaren. Veel mensen ervaren tegenwoordig chronische stress. Je lichaam wil dat de voedingsstoffen die we zo hard nodig hebben snel ter plaatse, oftewel bij de cellen aankomen. Onze hersenen geven dan ook de opdracht om de darmwand iets doorlaatbaarder te maken zodat de vitamines snel ter plaatse zijn. Wanneer de stress lang aanhoudt is de darm ook te lang en teveel doorlaatbaar. Hierdoor kunnen er gemakkelijk ongewenste binnendringers het lichaam binnendringen. Het leger van cellen wat klaar ligt om de indringer aan te vallen maakt overuren. Dit proces kost het lichaam dan ook heel veel energie. Het immuunsysteem is constant in actie. Lees ook mijn blog over ontstekingsremmende voeding.

 1. Er is teveel histamine in je lichaam

Bij hooikoorts maakt je lichaam het stofje histamine aan. Histamine bevindt zich ook in onze dagelijkse voeding. Ook hierdoor kan er zich teveel histamine in je lichaam bevinden. Het enzym dat de histamine in ons bloed afbreekt is het DAO enzym . Sommige mensen kunnen het DAO enzym niet goed aanmaken; er blijft dan dus teveel histamine in het bloed met het gevolg dat het lichaam blijft reageren met niezen en geïrriteerde slijmvliezen. Wil je weten of jouw lichaam minder DAO enzym aanmaakt, dan kun je dit door middel van laboratorium onderzoek laten meten. Raadpleeg daarvoor je huisarts.

Spring

Wat kun je aan je klachten doen?

 1. Zorg ervoor dat je minder in aanraking komt met de allergenen.

Dit klinkt simpel, maar voor iemand die buiten werkt is dat het natuurlijk niet! Wel kun je denken aan gebruik van een zonnebril, en houd sowieso het pollennieuws in de gaten. Gebruik een zonnebril wanneer je naar buiten gaat. Een Neusdouche of een Rhinohorn; dit zijn kannetjes waarmee je met een zoutoplossing je neus kunt spoelen wanneer je buiten bent geweest. Douche na het buitenbezoek ook goed alle pollen van je lichaam.

Waterpulse neusdouche

- Waterpulse neusdouche: te bestellen bij Bol.com

Histamine:

Wat dus tevens werkt is het totale aandeel van je histamine verlaagt. Dit betekent dat je zoveel mogelijk verse en onbewerkte voeding neemt. Histamine rijke voeding is bijvoorbeeld

 • Zuivel: belegen en oude kazen, schimmelkazen, blauwaderkazen, zure room/creme fraiche, kwark, yoghurt;
 • Vlees: varkensvlees, lamsvlees, wild;
 • Vis: makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, schaal- en schelpdieren (ook kroepoek), ingeblikt;
 • Groente: tomaten, spinazie, bietjes, champignons;
 • Fruit: avocado, grapefruit;
 • Kruiden: vanille, kaneel, kruidnagel, komin, koriander, kervel, gember, nootmuskaat;
 • Gefermenteerd voedsel (kimchi, zuurkool, kombucha, kefir, augurken, yoghurt);
 • Marmite, miso, sojasaus;
 • Gedroogd fruit (rozijnen, pruimen, dadels, vijgen);
 • Alle voedingsmiddelen of supplementen die gist bevatten (zuurdesembrood, voedingsgist, etc.);
 • Bottenbouillon;
 • Verwerkt of gezouten vlees (droge worstsoorten zoals rauwe ham, salami en cervelaatworst);
 • Lever, varkensvlees, wild;
 • Ingeblikt voedsel;
 • Olijven;
 • Chilipoeder, kaneel en kruidnagel.

Je ziet dat dit een behoorlijke lijst is. Je zou hier eens kritisch naar kunnen kijken en voor een periode proberen deze voeding te vermijden. Wil je zeker weten voor welke voeding je allergisch bent dan kun je ook een laboratorium onderzoek laten doen.

 1. Neem extra voedingssupplementen

Verminder de histamine productie door:

 • Neem extra vitamine C door extra citrusfruit, granaatappel en kiwi’s te eten. Maar ook koolsoorten zijn hoog in vitamine C. Daarnaast kun je elke dag een 1000 tot 2000 mg Vitamine C bijslikken in de vorm van een supplement.
 • Sommige voedingsmiddelen lijken qua eiwitstructuur op pollen. Dit noemen we kruisallergie.
 • Verminder je histamine hoeveelheid in je voeding door vooral voor verse producten te kiezen.
 • Bepaalde supplementen remmen de histamine aanmaak. Scutellaria is bijvoorbeeld een histamine remmend kruid. Deze kun je slikken in de vorm van een supplement.
 • Zorg voor een goede vetzuurbalans. Omega 3 vetzuren remmen je ontstekingsreactie. Verlaag je Omega 6 inname en verhoog je omega 3 (EPA, DHA inname). Je kan omega 3 extra slikken in de vorm van gezuiverde visolie of algenolie.
 1. Verbeter je darm en daarmee je barrière

Onze weerstand begint in de darmen! De basis van je darmen begint bij wat je eet. Zorg ervoor dat je je slijmvliezen ontlast door de juiste keuze voor voeding te maken! Gluten bijvoorbeeld zorgen ervoor dat ze de darmwand irriteren. Maar ook de zuivelproducten van koemelk kan je beter even laten staan. Kies voor plantaardige yoghurt en melk in de vorm van amandelmelk, havermelk, kokosyoghurt, kokosroom etc. Je kunt ervoor zorgen dat je darmflora verbetert wordt door de inname van probiotica .Vaak is dit echter onvoldoende om op de langere termijn ook zonder probiotica je darmmilieu te optimaliseren. Glutamine en lactoferrine helpen je darmwand herstellen. Glutamine, glutamine met zink is een goede keuze voor het verbeteren van je weerstand en lactoferrine kunnen je darmwand helen.

Denk je dat je darm niet in orde is  en heb je al langer last van je darmen bezoek dan een darmtherapeut die je verder kan helpen.

 1. Verminder chronische stress

Dit is best een hele opgave. We leven in een tijd waarbij er veel van ons geëist wordt. De druk ligt voor sommige mensen ontzettend hoog. Wat je zelf wel kunt doen is kijken hoe het gesteld is met je slaap. Zorg ervoor dat je de laatst uren voor het naar bed gaan je telefoon en tablet aan de kant legt. Neem een kop rustgevend thee, beoefen geen intensieve sport tot laat in de avond, douche niet vlak voor het slapen gaan en doe iets wat je ontspant ; bijvoorbeeld wat yoga oefeningen of een ontspannend boek of tijdschrift lezen. CBD olie helpt je hoofd rustig te maken.

Wanneer je je hooikoorts voor wilt zijn, begin dan op tijd met al deze voorgaande tips. Het vergt enige investering in jezelf, maar wanneer je hierbij gebaat bent zul je er alles voor over hebben.

 Een fijn voorjaar gewenst!

 

1 reactie

 • Tjitske Mulder

  Mooi geschreven hopelijk hebben veel mensen baat bij dit bericht van Jildau.

Laat een reactie achter