Hoe zorg je voor een goed werkend immuun systeem?
Je immuunsysteem, poortwachter die de slechte indringers een halt toe weet te roepen en ervoor zorgt dat je niet of nauwelijks ziek wordt.
Een ongelooflijk ingenieus systeem waar je zelf goed voor moet zorgen!
Hoe kun je je immuunsysteem nu het beste onderhouden en sterker maken?
Juist in deze tijd van Corona zou iedereen gebaat zijn bij een zeer goed werkend immuunsysteem waarbij we een ziekte als Corona over het algemeen heel goed kunnen overwinnen. Het lichaam zal best wel ziek kunnen worden, maar een goed werkend immuunsysteem zal ervoor zorgen dat je niet doodziek wordt en in het ziekenhuis belandt. Mensen met onderliggende ziekten uitgezonderd.
Als baby word je geboren met een immuun systeem wat nog helemaal ontwikkeld moet worden. Doordat je op natuurlijke wijze geboren wordt krijg je in het geboorte kanaal al allemaal bacteriën van je moeder mee. Vanaf dan begint het lichaam van de baby een darmflora te ontwikkelen.
Word een baby via een keizersnede geboren dan is deze werking van het immuunsysteem minder snel op orde omdat het dan in een steriele omgeving wordt geboren en niet de bacteriën via de moeder meekrijgt.
Kinderen die via een keizersnede worden geboren hebben meer kans om allergieën te ontwikkelen zoals eczeem, astma en bijvoorbeeld darmontstekingen.
Het geven van moedermelk zorgt ervoor dat de baby de juiste voeding in de juiste verhouding binnen krijgt. Maar, en dat is het mooie van moedermelk, de baby krijgt ook anti stoffen van de moeder binnen om minder snel ziek te worden. Ook weer een stuk immuniteit die opgebouwd wordt.
Tegenwoordig leven we in een te schone omgeving. Kinderen spelen minder buiten en worden warm aangekleed. Binnen leven we bij de verwarming en om ons heen is alles zo veel mogelijk schoon. Niet handig als je een goed werkend immuuns systeem wilt creëren. Ons immuunsysteem heeft continue uitwisseling van bacteriën nodig van andere mensen en uit onze omgeving om te selecteren welke bacteriën goed zijn en welke kwaad willen. Te hygiënisch leven en te weinig contact met andere mensen laat ons immuunsysteem niet goed oefenen.
De tijd waarin we nu verkeren met social distancing, binnen zitten, dus te weinig beweging en ook nog eens de verkeerde voeding nuttigen is funest voor ons immuun systeem. Niemand is hierbij gebaat en zeker je immuunsysteem niet!
Je immuunsysteem bevindt zich voor 80% in je darmen
De gezondheid van je darmen staat dus voor een heel groot deel voor een goed werkend immuun systeem. Zelf heb je er dus ook baat bij heel erg goed voor je darmen te zorgen voor een zo groot mogelijke immuniteit tegen allerlei indringers!
Gelijk achter je darmwand liggen immuun cellen klaar om indringers te lijf te gaan. Wanneer je darmwand beschadigd is kunnen er steeds makkelijker indringers door de darmwand heen in de bloedbaan komen. De immuun cellen hebben het dus erg druk om de indringers aan te vallen. Dit kan bijvoorbeeld ook een groot eiwit molecuul zijn, welke een ontstekingsreactie veroorzaakt in de vorm van bijvoorbeeld eczeem. Maar het kunnen ook virussen of gevaarlijke bacteriën zijn.
Het is dus van het grootste belang om je darmwand goed sterk en intact te houden. Wat je dus niet wilt is dat je darmwand geïrriteerd en ontstoken raakt. Hierdoor kun je een lekke darm ontwikkelen met alle nadelige gevolgen van dien. Een lekke darm wordt geschaard onder een van de oorzaken van verborgen ontstekingen. Lees ook mijn blog Slechte voedingsgewoontes: wat zijn de gevolgen?.
Een lekke darm
Een lekke darm of een te doorlaatbare darm is een aandoeningen die heel langzaam kan ontstaan zonder dat je zelf iets in de gaten hebt. Als er iets grondig mis is met je darmflora of wanneer je darmslijmvlies ontstoken raakt of beschadigd is, kunnen er dus piepkleine scheurtjes ontstaan waardoor er grotere eiwitmoleculen doorheen gaan (ook virussen en bacteriën bestaan uit grote eiwit moleculen). Dit betekent dat je immuunsysteem het vreselijk druk krijgt om al die indringers aan te vallen. Je kunt je ook voorstellen dat je heel erg moe kunt worden doordat je immuunsysteem overuren draait.
Wanneer je immuun cellen het zo druk hebben, kan het zijn dat ze niet goed kunnen reageren wanneer er een echt gevaarlijk virus voorbij koimt. De immuun cellen zijn uitgeput en kunnen er geen nieuwe aanvaller bij hebben.
Het lastige van een lekke darm is dat je dit niet snel in de gaten hebt. Je kunt wel last hebben van obstipatie of diarree. Het kan ook zijn dat je af en toe koorts hebt met buikpijn of winderigheid en een opgeblazen gevoel. Het kan ook zijn dat je amper symptomen ervaart, maar dat je darmen niet in orde zijn.
De volgende symptomen kunnen een aanwijzing zijn dat je een lekke darm hebt:
Eczeem, netelroos, psoriasis en acné
Prikkelbare darm syndroom
Astma en bronchitis
Allergische reakties
Reuma, jicht, artritis en fybromyalgie
Hoofdpijn en migraine
Concentratie stoornissen en slecht geheugen
Depressies en stemmingswisselingen
Hart- en vaatziekten
Auto immuunziektes
Alzheimer
Autisme
Wat kun je hier zelf aan doen?
Het beste is om te zorgen dat je bepaalde voeding niet of zo weinig mogelijk eet of drinkt en dat je bepaalde medicatie niet of nauwelijks gebruikt. Het betreft voeding die de darmwand irriteert en zo het darmslijmvlies aantast. Het is het beste om de volgende bestanddelen te beperken of over te slaan om de schade te beperken:
Snelle suikers uit koek, snoep en gebak
Gluten uit tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut
Zuivel van koemelk
Lecithinen in granen en peulvruchten
Sojaproducten
Pinda’s
E nummers; smaakversterkers en zoetstoffen, geur- en kleurstoffen
Te veel alcohol
Teveel cafeïne in koffie, cola, energie drinken
Fructose (zie verpakkingen zoete artikelen)
Het wil niet zeggen dat je nooit meer volkoren brood mag eten. Je zou het wel een poosje kunnen laten staan en kijken wat er met je buik gebeurt. Zo is het ook met koemelk producten. Gebruik even een poosje amandel-, haver- of rijstmelk en bijvoorbeeld kokosroom en kijk of er iets verandert.
Factoren die tevens een rol spelen zijn:
Stress
Bepaalde aanleg
Antibiotica
Bepaalde medicijnen waaronder maagzuurremmers, pijnstillers en ontstekingsremmers
Heel vaak is de oorzaak ook een combinatie van verschillende factoren.
Na gebruik van een antibiotica kuur zijn niet alleen de slechte bacteriën dood gemaakt, maar ook een deel van de goede bacteriën wat zorgt voor een verstoorde darmflora. Je zult daarna dus ook snel weer een infectie of verkoudheid kunnen oplopen. Na een antibiotica kuur is het dan ook aan te raden altijd een probioticum te nemen!
Wil je zeker weten of jouw klachten veroorzaakt worden door een lekke darm maak dan een afspraak bij een darm therapeut of een natuurarts. Zij kunnen je verder helpen op weg naar een gezonde darm en immuun systeem.
Supplementen die goed zijn om je darmwand weer te repareren zijn lactoferrine en L-glutamine.
Wat kun je wel eten?
Laat fabrieksvoedsel liggen en richt je op gezonde, verse, onbewerkte voeding. Eet het liefst biologisch, maar lukt dit niet, zorg dan dat de producten vers zijn. Eet veel groene groentes en neem veel fruit. Vooral de soorten met felle kleuren zijn zeer gezond. Bosbessen, kiwi’s en granaatappel bijvoorbeeld zijn vitamine bommetjes en bevatten vele anti-oxidanten. Juist de variatie in groente en fruit zorgt voor aanvoer van verschillende gezondheidsbevorderende stoffen. Eet volop koolsoorten, uien, knoflook, kruiden en specerijen.
Let op de kwaliteit van je vis en vlees en vermijd varkensvlees.
Alle plantaardige voeding bevat goede vezels voor je darm. Vlees en vis bevat geen vezels. Deze heb je wel nodig voor je eiwitten.
Daarnaast is het helemaal geen slecht idee 1 a 2 maanden op de nuchtere maag een probioticum te slikken. Probiotica bevat goede en nuttige bacteriën die je darmflora weer op orde brengt. Af en toe een kuurtje met deze goede bacteriën is voor iedereen een goede basis. Heb je een probioticum voor je kind nodig? dan beveel ik een kinder probioticum aan.
Wanneer de verhouding van goede tot slechte bacteriën op orde is kan jouw voeding beter verteerd worden en zullen de vitamines en mineralen goed afgebroken worden en in de bloedbaan opgenomen worden.
Goede bacteriën in de darm zijn de volgende:
Lactobacillen bevorderen een gezonde stoelgang
Bifido bacteriën; deze produceren B1, B6, B8, B11, B12 en K
Bacterioïdes zorgen voor minder ontstekingen in je darm en zorgen voor een goed werkend immuun systeem
Akkermansia bacteriën beschermen de darmwand en gaan ook ontstekingen tegen. Deze bacterie stam zorgt ervoor dat je geen obesitas ontwikkelt.
Geen enkel probioticum bevat de Akkermansia bacteriën. Wat je wel kunt doen is oligofructose nuttigen door regelmatig peulvruchten, ui en prei te eten.
Onderzoekers hebben ontdekt dat Akkermansia bacteriën voornamelijk voorkomen bij een persoon met een slank postuur. Gezettere mensen hebben minder Akkermansia bacteriën in de darm. Hieruit blijkt dat de darmflora van een slank iemand er heel anders uitziet dan iemand met overgewicht.
Momenteel zijn er nog onderzoeken gaande om te kijken wat er mogelijk is om mensen met obesitas te helpen door de darmflora te veranderen.
Wanneer er in je darmen voornamelijk goede bacteriën aanwezig zijn wil je deze bacteriën graag voeden met de juiste voeding. De juiste voeding bestaat uit voeding met oplosbare vezels en voeding met onoplosbare vezels. Verse onbewerkte voeding bevat de juiste vezels waar je goede darmbacteriën dol op zijn. Eet dus volop groente, fruit, zaden, pitten en noten samen met goed vetten in de vorm van roomboter, ghee, kokosolie, olijfolie en Omega 3. Vooral roomboter en ghee bevatten boterzuur . Het zijn producten waar je absoluut niet dik van wordt in tegenstelling van wat veel mensen denken. Boterzuur gaat de groei van slechte bacteriën en schimmels tegen, gaat ontstekingen tegen en houdt de darmwand gezond.
Onthoud dat je met goede voeding je goede bacteriën voedt en met slechte voeding zoals snoep, koek en junkfood je slechte bacteriën voedt. Alle reden om juist naar gezonde voeding te grijpen om je immuunsysteem sterkt te maken en te houden.
Kun je vaak slecht naar toilet? Eet dan meer niet oplosbare vezels. De niet oplosbare vezels zitten voornamelijk in groente, fruit, noten, zaden, granen en peulvruchten. Vooral de donkergroene groenten, wortels, koolsoorten, asperges, paprika’s, artisjokken bevatten veel onoplosbare vezels.
Wil je je immuunsysteem ondersteunen, eet dan vooral oplosbare vezels in de vorm van roomboter, ghee en kokosolie. Kijk wel naar de kwaliteit van betreffende vetten en let op dat goedkoop waarschijnlijk duurkoop is. Kies dus voor de betere en duurdere grasboter, kokosolie van een biologisch merk extra vierge.
Conclusie met betrekking tot een gezond immuun systeem:
- Zorg voor een gezonde darm door gezonde voeding met voldoende oplosbare en onoplosbare vezels. Eet dus veel plantaardig voedsel
-
Beperk of stop met gluten en koemelk
-
Begin met een goed probioticum voor herstel van de darmflora
-
Neem 1000 mg vitamine C
-
Neem 3000 IE vitamine D3 voor de winter en 1000 IE in de zomer
-
Beweeg elke dag minstens 30 minuten in de buitenlucht
-
Reduceer je stress
- Bij vermoeden van een lekke darm raadpleeg een natuurarts of darmtherapeut
Laat een reactie achter