Bekijk nu mijn nieuwe EBook: '40 Dinergerechten - een boek vol heerlijke recepten'.

Helpt koud douchen bij het afvallen?

Welke voordelen heeft koud douchen?

De meeste mensen die ’s ochtends douchen nemen een warme douche en hebben daar ook het meeste behoefte aan. Een heerlijke warme straal water over je lichaam is natuurlijk super aangenaam.

Maar weet je dat je eigenlijk vrij gemakkelijk kunt wennen aan het afsluiten met een koude douche en dat dit ook de nodige voordelen heeft?

Je zou hier dan ook een dagelijkse routine van kunnen maken.

Een koude douche; voor de meeste mensen een afgrijselijk idee. Toch zou je deze routine een eerlijke kans moeten geven en eens moeten merken hoe geweldig je je kunt voelen wanneer je je er eens aan toe geeft.

Voor beide manieren van douchen valt iets te zeggen. Beide manieren van douchen hebben dan ook gezondheidsvoordelen. In deze blog kun je lezen wat de verschillende voordelen zijn en wat je zeker zou moeten weten.

Wat is er zo geweldig aan koude douches?

Voordelen van een koude douche zijn:

 • je wakker maken
 • koud water kalmeert de jeukende huid
 • verbeterde bloed circulatie
 • het verminderen van spierpijn na de training
 • mogelijk gewichtsverlies stimuleren
 • glanzend haar en frisse doorbloede huid

Koude douches kalmeren de jeukende huid

Verschillende wetenschappers hebben erkend dat als je jeukende huidproblemen hebt zoals allergieën en eczeem koude douches kunnen helpen om het gevoel van krabben te overwinnen.

Koude douches helpen je 's ochtends wakker te worden

Als die koude straal je lichaam raakt, is er een kleine schok. Door de schok verbetert de zuurstofopname, versnelt het je hartslag en je alertheid wordt tevens vergroot.

Koude douches verbeteren je bloedsomloop

Een verhoogde bloedsomloop is een van de belangrijkste redenen waarom experts koude douches aanbevelen.

Wanneer koud water je huid raakt vernauwen de bloedvaten aan de oppervlakte van je lichaam, oftewel je huid. Dit zorgt ervoor dat het bloed in je diepere weefsels sneller circuleert om de lichaamstemperatuur op peil te houden.

In die zin heeft een koude douche het tegenovergestelde effect van een warme douche voor iemand met hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten , aangezien blootstelling aan koude temperaturen de bloedsomloop aanspoort om ontstekingen te verminderen en hart- en vaatziekten kan helpen voorkomen.

Koude douches helpen spierpijn te verminderen na intensieve trainingen

Omdat koud water herstellende eigenschappen heeft, zullen je spieren ontspannen en sneller herstellen na een zware training.

Koude douches kunnen helpen om af te vallen

Sommige vetcellen, zoals bruin vet , kunnen warmte genereren door vet te verbranden. Ze doen dit wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan koude omstandigheden, zoals onder de douche.

De cellen die zich rond het nek- en schoudergebied bevinden zijn hier het meest gevoelig voor. Perfect dus voor douches! Verwacht niet dat koud douchen alleen ervoor zal zorgen dat je afvalt. Hier zijn ook een aanpassing in je voedings- en bewegingspatroon nodig.

Koud douchen kan wel een ondersteuning geven bij het afvallen en je zult je er zeker beter door gaan voelen!

Koude douches geven je huid en haar een gezonde glans

Hoewel wetenschappelijk onderzoek beperkt is met betrekking tot het effect dat koud water heeft op uw huid en haar, wijst anekdotisch bewijs op positieve effecten.

Koud water verstevigt en vernauwt de kleine bloedvaten in de huid. Na het koude water zal het lichaam ook de bloedvaten in de huid weer laten uitzetten om de temperatuur weer te waarborgen waardoor je huid een gezonde glans krijgt.

Koud water sluit je haarschubben en versterkt het.

Bovendien droogt koud water, in tegenstelling tot heet water, de talg-laag niet uit, een natuurlijk gesmeerde barrière die bescherming biedt voor je huid en haar.

Als gevolg van de effecten van koud water is de kans groter dat je haar na verloop van tijd sterker en gezonder wordt.

Als je ervan overtuigd bent dat een koude douche totaal niet binnen je bereik ligt, wil je misschien je gevoel hierover bijstellen. In tegenstelling tot de lange lijst met voordelen die het nemen van een koude douche met zich meebrengt, is de lijst met nadelen verrassend vrij kort. 

De nadelen van koude douches:

 • Wanneer je zelf al heel erg koud bent is het geen goed idee om koud te gaan douchen. De koude temperatuur zal je op geen enkele manier helpen opwarmen. Het kan je zelfs nog kouder maken en de hoeveelheid tijd die je lichaam nodig heeft om weer op te warmen, verlengen.
 • Wanneer je ziek bent is het ook geen goed idee om koud te douchen. De koude douche  kan te zwaar voor je immuunsysteem zijn omdat het immuunsysteem aan het vechten is tegen een virus of bacterie. In dit geval zou je dus je immuunsysteem ondermijnen.

Waarom zijn warme douches zo fijn?

Als je 's nachts moeite hebt met ontspannen of in slaap vallen, kunt je in de verleiding komen om een ​​warme douche te nemen om de stress van de dag te verlichten.

Een warme douche werkt ontspannend op je spieren en activeren hierdoor het parasympatische zenuwstelsel waardoor de algehele ontspanning intreedt. Je zult hierdoor dan ook eerder in slaap kunnen vallen.

Andere voordelen van warme douches zijn dat het helpt bij de totale ontspanning van het lichaam, het biedt tevens verlichting bij ademhalingsproblemen zoals bijvoorbeeld bij astma. Het kan helpen puistjes eerder herstellen omdat de pus gemakkelijker naar buiten komt.

Warme douches zorgen voor verlichting van koude of luchtwegklachten

Staan in een warme douche met de stoom om je heen wordt al lang gebruikt als een natuurlijke remedie om verkoudheid en hoestsymptomen te verminderen. De warmte van het water en de stoom kan helpen om de luchtwegen te openen, het slijm los te maken en de neusholtes leeg te maken.

Warme douches helpen bij puistjes

Warme douches kunnen helpen om de poriën van de huid te openen, waardoor je het vastzittende talg en ontstekingsresten kunt verwijderen.

Warme douches zijn goed voor spierontspanning

In warm water zijn helpt de lichaamsspanning aanzienlijk te verminderen en kan spiervermoeidheid helpen verminderen.

Maar ja, een warme douche heeft ook enkele nadelen.

Het goede nieuws is echter dat je ze niet helemaal hoeft op te geven. Je hoeft alleen de temperatuur een beetje lager te zetten en daarna voor je huid te zorgen.

De nadelen van warme douches zijn onder meer:

 • Warme douches kunnen je huid uitdrogen en irriteren. Het hete water veroorzaakt schade aan de keratinecellen die zich op de buitenste laag van onze huid bevinden - de epidermis. Door deze cellen te verstoren, ontstaat er een droge huid en wordt voorkomen dat de cellen vocht vasthouden.
 • Ze kunnen ook bepaalde huidaandoeningen verergeren. Hogere temperaturen maken het gemakkelijker voor de huid om uit te drogen en verergeren aandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
 • Warme douches kunnen jeuk veroorzaken. Hitte kan ervoor zorgen dat mestcellen (die histamine bevatten) hun inhoud in de huid afgeven en jeuk veroorzaken.
 • Ze kunnen ook je bloeddruk verhogen. Als je problemen hebt met hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten, kan het nemen van een te warme douche deze aandoeningen verergeren.

Dus, wat zou je het best kunnen doen?

Er zijn duidelijke voordelen aan zowel warme als koude douches, dus wat is het beste om te doen?

Voor gezonde mensen die hun lichaam en geest willen resetten is koud douchen of baden een prima idee. Je kunt dit ook langzaam opbouwen.

Voor mensen die minder gezond zijn, denk aan hartproblemen of mensen die echt een afkeer hebben van koud water is lauw douchen een goed alternatief.

Een lauwe douche nemen kan ook zeer aangenaam zijn. Na het douchen kun je een vochtinbrengende crème op een vochtige huid aanbrengen om de huid te voeden en behoeden voor uitdroging.

Daarnaast kun je starten met wisselbaden wat inhoudt dat je 1 minuut lang zo koud mogelijk doucht en daarna de kraan weer naar warm draait..

Wissel dit 3 tot 5 maal af met één minuut koud en 1 minuut warm.

De gezondheidsvoordelen zitten hierin dat het koude water de bloedvaten vernauwt. Dit betekent dat al het bloed naar het midden van het lichaam gaat. Dit komt onder andere het hart ten goede. Het warme water daarna laat de bloedvaten weer uitzetten zodat bloed volledig door de spieren en organen zal stromen en met het bloed wordt er dus meer zuurstof door de organen gepompt. Dit proces zal de ontgifting ten goed komen en tevens het herstellend vermogen van de organen en de spieren positief beïnvloeden.

Laat een reactie achter