Bekijk nu mijn nieuwe EBook: '40 Dinergerechten - een boek vol heerlijke recepten'.

Hoe kun je afvallen? Heb jij alles geprobeerd maar niks werkt?

 Er zijn heel veel mensen die graag af willen vallen. Er zijn ook heel veel mensen die ooit afgevallen zijn en weer langzaam maar zeker op hun oude gewicht terecht komen of ver daar voorbij…..

 Theoretisch gezien lijkt het heel erg simpel. Minder calorieën innemen dan je verbrandt en alles  zou vanzelf moeten gaan. Helaas werkt ons lichaam niet altijd zo simpel als deze theorie.

 Wat kan er aan de hand zijn?

 • Je eet te veel

 • Je eet de verkeerde dingen

 • Je eet op de verkeerde tijdstippen

 • Je eet te weinig

 • Je drinkt te weinig

 • Je hebt geen feeling met je lichaam

 • Je hormonen zijn uit balans

 • Je hebt teveel toxische stoffen bij je

 • Je beweegt te weinig

 • Je slaapt niet goed

 • Je hebt teveel stress

Wanneer je dit zo leest begrijp je ook dat 1 en 1 niet altijd 2 is. Allereerst moet er dus in kaart gebracht worden wat er bij jou daadwerkelijk aan de hand is.

Herken je één van bovenstaande mogelijke oorzaken of heb je geen idee?

 Realiseer je in ieder geval dat jouw lichaam geen machine is en dus ook niet altijd precies doet wat jij ervan verlangt. Eén ding is zeker; overleven gaat boven alles.

 Wanneer jij zoveel stress hebt dat jouw lichaam denkt dat het elk moment zal moeten vluchten, dan gaat je lichaam er alles aan doen om voldoende cortisol aan te maken, zodat je heel hard kunt rennen en dus kunt overleven. Heb je altijd veel stress, dan zijn de cortisol spiegels in je bloed heel hoog.

Je begrijpt dat je hormonen een hele belangrijke rol spelen sowieso in je gezondheid, maar dus ook betreft het afvallen. Wanneer de cortisol in je bloed heel hoog is, ga je niet afvallen. Je lichaam heeft op dit moment andere prioriteiten.

Ontgiftingsproces

De eerste stap die jezelf kunt zetten is ervoor te zorgen dat je voldoende (gefilterd) water gaat drinken. Het liefst ’s ochtends starten met een uitgeperste halve citroen die je in een glas lauw water mengt en opdrinkt. Je zet daarmee je eerste stap in je ontgiftingsproces .

 Daarnaast kun je door het eten van bepaalde groente en specerijen helpen in het ontgiftingsproces van je lever. Denk aan ui en knoflook, prei. Maar kruiden zoals gember, kurkuma, peterselie, koriander, komijn en cayenne peper zijn ook zeer heilzaam en goed bij de vetverbranding.

Bakken in extra virgin kokosolie werkt bacterie dodend en schimmelwerend. Maar vergeet de koolsoorten zoals spruitjes, broccoli, boerenkool en bloemkool ook niet!

Supplementen

Bepaalde supplementen versnellen en ondersteunen het ontgiftingsproces. Dit zijn bijvoorbeeld spirulina en chlorella. Zelf ben ik zeer enthousiast over deze producten omdat deze supplementen alle vitamines en mineralen bevatten (behalve vitamine D3) , maar ze kunnen ook gifstoffen aan zich binden en uitscheiden.  Je krijgt er tevens veel energie van; daarom kun je deze supplementen het best in de ochtend nemen!

Sporten

Sporten is een volgende manier om te ontgiften, mits je dit niet te extreem doet natuurlijk. Voel wat je lichaam aan kan en bouw rustig je trainingsschema op. Door stevig te bewegen, in de vorm van bijvoorbeeld pittig wandelen of hardlopen, schaatsen en fietsen versnelt je hartslag en worden er allerlei processen in werking gezet. Je bloedsomloop verbetert en afvalstoffen worden door het zweten via de huid uitgescheiden.

Wanneer je spieren hard moeten werken om de gevraagde spierarbeid te leveren, vragen zij uiteraard om voeding. Een goed ontwikkelde spier heeft meer voeding nodig dan een spier die weinig arbeid hoeft te verrichten. Als je kijkt naar krachtsport dan heeft juist de spier in rust veel energie (lees voeding) nodig. Dus wanneer jij na een work-out op de bank zit gaat je verbranding nog steeds door. Een combinatie van cardio en krachtsport is dus de beste manier om veel calorieën te verbranden.

Verzorging

Onze huid is het grootste orgaan van het lichaam en vraagt dan ook om een goede verzorging. Veel gangbare lichaamsverzorgende producten bevatten parabenen, niet natuurlijke geurstoffen, minerale oliën en sulfaten. Al deze stoffen komen in kleine hoeveelheden via de huid in ons systeem en zorgen als hormoonverstoorder voor een disbalans in onze hormoonhuidhouding. Zorg dus dat je 100% natuurlijke verzorging voor je huid gebruikt; dit geldt voor een douche product, maar ook het product wat je na je wasbeurt op je huid smeert. Kies voor arganolie, amandelolie of bijvoorbeeld jojobaolie om je huid soepel te houden.

Kies voor je overige verzorgingsproducten ook voor zoveel mogelijk natuurlijke merken. Let daarbij ook op je tandpasta!

Voedingspatroon

En dan nu over je voedingspatroon. Nu je weet dat je zo weinig mogelijk hormoonverstorende stoffen via je verzorgingsritueel binnen moet krijgen om gezond te zijn en af te vallen begrijp je ook dat dat tevens geldt voor je voeding.

Neem zoveel mogelijk onbewerkte voedingsstoffen tot je.

Wat is nu onbewerkte voeding?

Neem een banaan. Als je een banaan eet, eet je ook daadwerkelijk een banaan, niet meer dan dat.

Wanneer je een roze koek eet, dan eet je minstens 21 ingrediënten, waaronder 10 E-nummers. E-nummers zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen. Helaas zijn al deze E-nummers niet zo goed voor ons (enkele daar gelaten). Conserveringsmiddelen, kleurstoffen, verdikkingsmiddelen en zoetstoffen zijn chemische middelen om de structuur, kleur en houdbaarheid te verbeteren zodat je deze koeken over 3 maanden nog kunt eten. Je begrijpt dat dit geen voeding is voor je lichaam, maar juist ballast. Deze E-nummers worden grotendeels in je lever en vetcellen opgeslagen omdat je lichaam er geen raad mee weet.

Dat betekent:

Geen E-nummers of liefst zo weinig mogelijk E-nummers eten! Lust je graag een plakje kipfilet als beleg, dan ontkom je niet aan E-nummers. Deze conserveringsmiddelen zorgen ervoor dat het product goed blijft.

Wat je wel kunt doen is zelf een stuk scharrel- of biologische kipfilet bakken in kokosolie met wat peper, zout en chilipeper en daar zelf plakjes van snijden. Kipfilet blijft dan kipfilet en is niet bewerkt. Dit kost inderdaad tijd en energie, maar je bent wel veel gezonder bezig.

Alle groente en fruit is in principe goed, maar let er wel op dat de meeste producten bespoten zijn met gif. Je kunt daarom kiezen voor biologische groente en fruit. Dit is duurder, ja inderdaad, maar je kunt in de supermarkt dan ook heel veel bewerkt voedsel laten liggen. Dus daar bespaar je dan weer op…….

Wil je wel af en toe een lekkere plak koek of cake, bak deze dan zelf. Ook dan krijg je geen bewerkt voedsel binnen mits je de juiste ingrediënten pakt.

Eiwitten en Vetten

Naast het belang van onbewerkte voeding is het belangrijk dat je menu voldoende eiwitten en vetten bevat, naast wat koolhydraten zodat je langer een verzadigd gevoel hebt. Heb je na 1 a 2 uren na je eetmoment al weer honger, dan betekent het dat je voeding niet voedzaam genoeg is.

Vaak bevat je maaltijd dan teveel snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten worden door jouw lichaam behandeld als suiker, worden dus heel snel opgenomen in je bloed en ook weer heel snel afgebroken wat zorgt voor een suikerdip oftewel opnieuw hongergevoel.

Een slecht ontbijt

Een voorbeeld van een slecht ontbijt is een plak brood (ongeacht of het wit of bruin is – wit is natuurlijk nog minder goed) met halvarine en hagelslag of bijvoorbeeld jam. Alleen maar suikers en wat slechte vetten. Hier heeft je lichaam niets aan, dit kost je lichaam alleen maar energie.

 Een niet volwaardige maaltijd wordt als je lichaam gezien als snel verwerken en door. Jouw lichaam weet heel goed wat het nodig heeft en blijft dus schreeuwen om voldoende volwaardige voeding. Het lichaam geeft nog steeds aan dat het iets voedzaams nodig heeft.

Te veel suikers eten

Een ander nadeel van een maaltijd met veel suikers is het feit dat je alvleesklier het heel erg druk heeft om insuline te produceren zodat de suikers vanuit het bloed in de cel kunnen worden opgenomen om het te verbranden zodat er energie vrij komt. Uiteindelijk zal je alvleesklier uitgeput raken en geen of niet voldoende insuline aanmaken zodat er suikerziekte kan ontstaan.

Buiten dat dit het laatste is wat je wilt, kost het je lichaam gewoon heel veel energie en deze energie kun je dus niet in andere leuke zaken steken.

Plan volwaardige eetmomenten in

Wat een volgend punt is, is het belang van een volwaardige maaltijd 3x op een dag in de vorm van ontbijt, lunch en avondeten. Je kunt voor jezelf nog een eetmoment inlassen zo rond half 4/4 uur s middags, maar dat hoeft niet.

Zorg dat de avond en de nacht bedoeld is om je voeding te verteren, je lever te ontgiften, je spieren op te bouwen en de rest van je lichaam te herstellen.

 Water en kruidenthee kun je de hele dag door drinken. Zorg dat je 1,5 tot 2 liter drinkt op een dag in de vorm van kruidenthee en water.

 

Stress

Ook hebben veel mensen te maken met stress. Stress is waarschijnlijk het onderdeel voor je, waar je het moeilijkst grip op hebt. Stress gaat soms over dingen waar je zelf helemaal niks aan kunt doen. Denk aan ziekte, een moeilijke relatie, problemen met je kinderen of veel te hoge werkdruk.

Bedenk dan dat je aan alle dingen waar je niks aan kunt doen moet proberen los te laten. Dit zou bijvoorbeeld kunnen met yoga, mind-fit of bijvoorbeeld TRE. Alle dingen waar je wel iets aan kunt doen ook daadwerkelijk gaat veranderen.

 Is deze baan echt te zwaar voor je? Er is altijd een keus om te veranderen en te kiezen voor een lichtere job. Soms betekent dat dat je met minder financiële middelen te maken krijgt. Maar misschien is het je zeker waard wanneer je bedenkt dat je leven er toch leuker door wordt wanneer je minder stress ervaart.

Maak voor jezelf een lijst met de voor- en nadelen wanneer je een andere keus zou willen maken.

Ook bij stress geldt:

En ook bij stress geldt; ga naar buiten, ga sporten, snuif de frisse lucht, ga naar een vriend(in) of zoek een leuke hobby.

Het leven is te kort om alleen maar stress te hebben. Stress zorgt voor overgewicht (niet bij iedereen overigens), weinig plezier en je hebt meer kans op allerlei ziektes.

Luister naar je lichaam

Probeer naar je lichaam te luisteren. Wanneer je steeds gezonder wordt, geeft je lichaam aan dat het bepaalde stoffen niet accepteert. Wanneer jij op een luie zondag eten laat bezorgen als bijvoorbeeld patat met een frikandel speciaal en je krijgt een half uur na het nuttigen hiervan brandend maagzuur, dan is dat een teken van je maag dat deze het zwaar heeft en niet fijn vindt. Je kunt je dan de volgende keer nog eens bedenken of je wel weer iets laat bezorgen of zelf een gezonde maaltijd klaar maakt. Wat is het je waard om gezond te leven?

Slaap en Rust

Tot slot is een goede en heilzame slaap van belang om gezond te zijn en goed te kunnen functioneren. Tijdens de slaap is de spijsvertering bezig om alle cellen van voldoende voeding te voorzien. Wanneer je regelmatig slecht slaapt is de vetverbranding bijvoorbeeld niet op orde.

Het kan zijn dat je door de stress reductie al beter slaapt, maar het kan ook zijn dan je even wat ondersteuning nodig hebt.

Denk dan eens aan CBD olie, of CBD Total Sleep Gel.

 Heb je je stress onder controle, beweeg je veel , slaap je lekker en eet je gezonde en onbewerkte voeding en luister je goed naar je lichaam dan kan het niet anders dan dat het afvallen een succes wordt!

Laat een reactie achter