Bekijk nu mijn nieuwe EBook: '40 Dinergerechten - een boek vol heerlijke recepten'.

Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?

De behoefte aan het eten van suikers komt heel veel voor. Vooral vrouwen hebben zeer vaak behoefte om regelmatig suikers te eten in de vorm van koek, snoep en andere zoetigheden. Suiker wordt snel in de bloedbaan opgenomen en geeft dan ook snel energie. Heel even geeft het een “feel good” gevoel.

 Wanneer de suikers door de aanmaak van insuline weggewerkt zijn, volgt er opnieuw een onbedwingbare behoefte aan suiker. Dit is dus het  grote nadeel van het eten van suikers. Het werkt als een vicieuze cirkel en je hebt steeds meer nodig. Doordat je alvleesklier steeds insuline moet aanmaken, raakt deze steeds even geïrriteerd. Het gevolg is dat het eten van suikers je vermoeid maakt en sneller doet verouderen.

Goed nieuws: er zijn oplossingen voor dit suiker-verslavings syndroom.

De volgende 15 voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je van je suikerbehoefte afkomt.

1. Fruit

 Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af? - Fruit

Wanneer de meeste mensen verlangen naar suiker, grijpen ze naar voedingsmiddelen met veel vet en veel suiker, zoals chocolade

Als je het junkfood echter ruilt voor wat fruit als je zin hebt in iets suikerigs, kan dat je de zoete hit geven die je nodig hebt en je verlangen naar suiker op zijn weg stoppen.

Fruit is van nature zoet, maar bevat ook veel heilzame plantaardige stoffen en vezels, waardoor je gefocust blijft.

Eet fruit met een iets hoger suikergehalte, zoals mango's , banaan of druiven, om er zeker van te zijn dat het de plek raakt.

Als je ook honger hebt, probeer dan wat yoghurt aan je fruit toe te voegen om er een lekkerder tussendoortje van te maken.

Kortom: Fruit bevat suiker,
samen met veel gezonde voedingsstoffen en plantaardige stoffen.

2. Bessen

Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af? - bessen

Bessen zijn een uitstekende, voedzame keuze om het verlangen naar suiker te stoppen. Ze smaken zoet, maar door hun hoge vezelgehalte bevatten ze eigenlijk vrij weinig suiker.

Dit zou een goede keuze kunnen zijn als je denkt dat je verlangen naar suiker eerder verband houdt met gewoonte dan met honger. Je kunt bijvoorbeeld het eten van iets zoets associëren met tv kijken. Deze gewoonte kun je doorbreken door bessen te eten i.p.v. een gevulde koek.

Bovendien zijn bessen rijk aan plantaardige stoffen en hebben ze sterke antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Dit betekent dat ze kunnen helpen bij het verminderen van risicofactoren voor chronische ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes

Kortom: Bessen smaken zoet,
maar bevatten veel vezels en weinig suiker. Regelmatig bessen eten kan ook
helpen om het risico op hartaandoeningen en diabetes te verminderen.

3. Pure chocolade > 70%

Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af? - Chocolade

Chocolade is zeer in trek bij onze snoepgewoontes. Dit geldt vooral voor vrouwen. Het eten van chocola geeft een dosis “feel good hormoon”af, waardoor we ons even gelukkiger voelen.

Als je echter merkt dat je naar chocolade hunkert, kunt je een gezondere keuze maken door pure chocolade te kiezen.

Pure chocolade is chocolade die meer dan 70% cacao bevat. Het bevat ook gezonde plantaardige stoffen die bekend staan ​​als polyfenolen.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat de antioxiderende en ontstekingsremmende effecten van deze polyfenolen de gezondheid van het hart kunnen helpen verbeteren .

Net als gewone chocolade bevat pure chocolade echter suiker en vet, dus het is het beste om jezelf te beperken tot een paar kleine blokjes om aan je verlangen te voldoen.

Kortom: Ruil gewone chocolade
in voor een paar blokjes pure chocolade, die minder suiker en hogere
niveaus van gezonde polyfenolen bevat.

4. Proteïne repen

Proteine reep Body en Fit

Niet alle repen zijn gezond en sommige bevatten veel vet en suiker.

Als je echter zin hebt in een zoete traktatie, zijn er enkele goede, gezondere opties.

Zoek eens een proteïne reep gemaakt met hele haver en gezoet met vers of gedroogd fruit, in plaats van tafelsuiker.

Pas ook op voor repen die veel zogenaamde 'gezonde' suiker bevatten, zoals honing, agavesiroop of kokossuiker. Dit zijn nog steeds toegevoegde suikers en ze zijn niet goed voor je. Kies hier de juiste proteïne reep.

De beste repen zijn gemaakt met hele voedingsmiddelen. Ze bevatten waarschijnlijk meer vezels en bevatten meer heilzame voedingsstoffen, zelfs als ze nog vrij zoet zijn.

Je kunt ook proberen om je eigen gezonde reep te maken.

Samenvatting Proteïne repen die zijn gemaakt met hele voedingsmiddelen kunnen een gezonde zoete traktatie zijn.

Ik raad de Pro Bar aan van Body en Fit. 

5. Chia-zaden

 Chia Zaden

Chia zaden zijn een goede bron van veel belangrijke voedingsstoffen, waaronder omega 3 vetten , oplosbare voedingsvezels en enkele gezonde plantaardige stoffen .

Chiazaad bestaat voor 40%  uit oplosbare vezels.

Dit soort vezels absorbeert gemakkelijk water en zwelt op tot een geleiachtige substantie in je darmen, waardoor je je

 langer vol voelt en voorkomt dat je snelle suikers gaat eten.

Chia-zaden zijn ook veelzijdig, dus als je een dessert wilt om je zoete trek te stillen, kun je proberen om een ​​chia-pudding te maken.

Kortom: Chia-zaden bevatten veel oplosbare vezels, waardoor je je langer vol kunt voelen en je verlangen naar suiker in bedwang kunt houden .

6. Peulvruchten

Peulvruchten

Peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten zijn geweldige plantaardige bronnen van vezels en eiwitten.

In feite levert 1 kop (198 gram) linzen je ongeveer 18 gram eiwit en 16 gram vezels op.

Van beide voedingsstoffen wordt gedacht dat ze het verzadigingsgevoel vergroten. Dus in theorie kan het opnemen van peulvruchten in je dieet je helpen een voller gevoel te krijgen en door honger gedreven suikerhonger te verminderen.

In overeenstemming hiermee bleek uit een recent onderzoek dat het eten van linzen kan helpen bij het afvallen.

Dit kan gedeeltelijk te wijten zijn aan de gunstige effecten op korte termijn die peulvruchten kunnen hebben op je eetlust.

Kortom: Peulvruchten zoals linzen,
bonen en kikkererwten zijn goede bronnen van eiwitten en vezels. Door ze in
je dieet op te nemen, kun je de honger verminderen, waardoor je minder snel trek krijgt.

7. Yoghurt of kwark

Kwark

Yoghurt is een gezonde snack met veel eiwitten en veel calcium.

Bovendien hebben sommige onderzoeken gesuggereerd dat yoghurt een goede snack kan zijn om je eetlust te reguleren en je onbedwingbare trek te beheersen.

Uit een onderzoek bleek zelfs dat vrouwen met een gezond gewicht die eiwitrijke Griekse yoghurt als middagsnack hadden, minder honger hadden en later op de dag minder aten, vergeleken met vrouwen die een eiwitarme snack of helemaal geen snack hadden.

De gezondste keuze voor yoghurt is er een die levende culturen bevat en geen toegevoegde suikers bevat. Rechtsdraaiend melkzuur is dan het beste, lees de verpakking!

Kortom: Yoghurt en kwark is een
eiwitrijke snack die je kan helpen je eetlust en onbedwingbare trek onder controle te houden.

8. Dadels

Dadels

Dadels zijn de gedroogde vruchten van de dadelpalm. Ze zijn zeer voedzaam en erg zoet.

Ook al zijn ze gedroogd, ze zijn een geweldige bron van vezels, kalium, ijzer en heilzame plantaardige stoffen.

Een paar dadels hebben in plaats van frisdrank of wat snoep kan je een fijn gevoel geven en je daarnaast ook voorzien van gezonde voedingsstoffen.

Je zou zelfs kunnen proberen om ze te combineren met noten zoals amandelen voor een zoete en knapperige traktatie.

Onthoud echter dat dadels erg zoet zijn, dus blijf bij één portie per keer, of ongeveer drie dadels.

Kortom: Dadels zijn erg zoet,
dus ze kunnen je verlangen naar suiker verminderen en je tegelijkertijd voorzien van andere heilzame
voedingsstoffen.

9. Zoete aardappelen

Zoete aardappel

Zoete aardappelen zijn voedzaam, zoet en erg vullend. Ze bevatten voornamelijk koolhydraten maar ook vezels en een aantal vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, vitamine C en kalium.

Sommige mensen krijgen trek in suiker omdat ze de hele dag niet genoeg eten.

Door een koolhydraatbron zoals zoete aardappelen in je maaltijden op te nemen, kunt je dit tegengaan door calorieën aan je maaltijden toe te voegen en ze evenwichtiger te maken, terwijl je tegelijkertijd de zoete smaak krijgt waarnaar je verlangt.

Voor een heerlijke traktatie, probeer ze geroosterd met kaneel en paprika.

Kortom: Zoete aardappelen kunnen
je een zoete smaak geven en helpen je een verzadigd gevoel te geven, zodat je
later op de dag niet meer naar suiker verlangt.

10. Vlees, gevogelte en vis

Vlees en vis

Door een eiwitbron zoals vlees, gevogelte of vis in je maaltijden te gebruiken, kan het hunkeren naar suiker stoppen.

Als je probeert af te vallen , kan het eten van voldoende hoeveelheid eiwit erg belangrijk zijn voor het beheersen van je voedselinname hunkering en gewicht. 

In één onderzoek, toen deelnemers een afslankdieet volgden dat 25% van de calorieën uit eiwitten haalde, werd hun honger naar voedsel met 60% verminderd en werd hun verlangen naar tussendoortjes 's avonds laat gehalveerd.

Dus als je op dieet bent en steeds naar suiker verlangt, zorg er dan voor dat je een eiwitbron zoals vlees, gevogelte of vis in je maaltijden opneemt.

Maak je geen zorgen als je vegetariër bent , plantaardige eiwitbronnen zoals bonen, quinoa en noten kunnen hetzelfde effect hebben

Kortom: Goede eiwitbronnen zoals vlees, gevogelte en vis kunnen je helpen een verzadigd gevoel te krijgen en het verlangen naar zoetigheid te voorkomen.

11. Smoothies

Smoothie

Als je trek hebt in iets zoets en een snack nodig hebt om het snel in de kiem te smoren, kan een smoothie een goede optie zijn.

De zoetheid van het fruit in combinatie met de vullende effecten van yoghurt kan voldoen aan je behoefte aan iets zoets, terwijl het tegelijkertijd veel nuttige voedingsstoffen bevat.

Als je een smoothie eet, zorg er dan voor dat je het hele fruit gebruikt, niet alleen het sap, zodat je de gezonde vezels kunt behouden.

Kortom: Smoothies gemaakt met
heel fruit en yoghurt kunnen je trek in zoetigheid tegengaan.

12. Gedroogde, ongezwavelde pruimen

Pruimen

Ongezwavelde pruimen zijn gedroogde pruimen.

Net als dadels zitten ze vol vezels en voedingsstoffen en smaken ze erg zoet.

Dit betekent dat je ze kunt pakken als een gezond alternatief voor snoep als je gewoon wat suiker nodig hebt.

Door hun hoge vezelgehalte en natuurlijk voorkomende sorbitol kunnen ze ook helpen bij het verlichten van constipatie. Sorbitol is een van nature voorkomende suikeralcohol die zoet smaakt maar langzaam in uw darmen wordt opgenomen.

Kortom: Pruimen zijn zoet,
voedzaam en vezelrijk, dus ze kunnen een gezond voedingsmiddel zijn om de
hunkering naar zoetigheid te stillen.

13. Eieren

Eieren

Eieren zijn een ander eiwitrijk voedsel dat kan helpen je eetlust en onbedwingbare trek onder controle te houden.

Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het nuttigen van een eiwitrijk ontbijt zoals eieren de honger kan verminderen en je kan helpen om gedurende de dag minder te eten .

Dit kan gedeeltelijk komen doordat een eiwitrijk ontbijt het hongerhormoon ghreline onderdrukt en sommige hormonen verhoogt waardoor je een vol gevoel krijgt, waaronder peptide YY (PYY) en glucagon-achtig peptide-1 (GLP-1).

Dit suggereert dat een eierontbijt je langer een vol gevoel kan geven en de onbedwingbare trek op afstand kan houden.

Samenvatting Eieren kunnen een goede
keuze zijn, vooral als ontbijt. Ze zorgen voor een langer en een vol gevoel
en verminderen de kans op het verlangen naar suiker gedurende de dag.

14. Noten met gedroogd fruit

 Noten met fruit

Trailmix is ​​de naam die vaak wordt gegeven aan een snack met gedroogd fruit en noten.

De exacte combinatie van ingrediënten kan variëren, maar trailmix kan een goede keuze zijn als je trek hebt in iets zoets.

De zoetheid van het gedroogde fruit kan je verlangen naar suiker helpen stoppen, en het is ook een geweldige manier om wat noten in je dieet te krijgen.

Noten bevatten gezonde vetten, eiwitten, vezels en plantaardige stoffen. Het eten ervan is in verband gebracht met een aantal gezondheidsvoordelen , waaronder verminderde risicofactoren voor hartaandoeningen en diabetes.

Dus door voor noten met fruit te kiezen, is je zoete traktatie niet alleen zoet, maar ook voedzaam.

Deze mix kan echter erg veel calorieën bevatten, dus houd het bij een portie van ongeveer een handvol.

Samenvatting Noten-mix combineert de
zoetheid van gedroogd fruit met noten. Dit geeft je zoete fix een extra
voedingswaarde.

15. Gefermenteerde voedingsmiddelen

Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kimchi, kombucha en zuurkool zijn bronnen van nuttige bacteriën.

De nuttige bacteriën die in deze voedingsmiddelen worden aangetroffen, kunnen helpen om de balans van 'goede' bacteriën in uw darmen te behouden en het aantal ziekteverwekkende bacteriën te reduceren.

In feite zijn de bacteriën in je darmen ook verbonden met veel van je lichaamsprocessen en kunnen ze met je hersenen 'praten' door de verbindingen en hormonen die ze produceren.

Hierdoor kunnen je darmbacteriën de voedselinname op een aantal manieren beïnvloeden. Sommige van deze verbindingen kunnen zelfs honger- of verzadigingshormonen in je lichaam nabootsen en je eetlust en hunkering naar voedsel beïnvloeden.

Daarom wordt gesuggereerd dat het opnemen van gefermenteerd voedsel in je dieet zou kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde darm en zelfs zou kunnen helpen bij het voorkomen van hunkeren naar voedsel.

Tot nu toe zijn er echter geen studies uitgevoerd die de effecten van het eten van gefermenteerd voedsel op het hunkeren naar voedsel hebben onderzocht, en er is meer onderzoek nodig.

Kortom: Gefermenteerd voedsel kan
bijdragen aan het behoud van een gezonde darm, wat je eetlust
en voedselinname kan beïnvloeden .

16. Volkorengranen

Volle granen bevatten veel vezels en bevatten voedingsstoffen zoals B-vitamines, magnesium, ijzer, fosfor, mangaan en selenium.

Het eten van volle granen is in verband gebracht met een langer, gezonder leven, en hun hoge vezelgehalte betekent ook dat ze je kunnen helpen een vol gevoel te krijgen.

Volle granen kunnen ook de groei van nuttige bacteriën zoals Bifidobacteriën , Lactobaccilus en Bacterioditis in je darmen bevorderen.

Interessant is dat hun vullende eigenschappen niet alleen kunnen worden verklaard door hun vezelgehalte. Er is gesuggereerd dat hun invloed op darmbacteriën ook kan bijdragen aan dit effect.

Op dit gebied zijn echter meer studies nodig. Het nadeel van granen is dat sommige mensen intolerant zijn voor granen. Wanneer deze intolerantie ernstige vormen aanneemt spreken we van coeliaki.

Over het algemeen helpt het om ervoor te zorgen dat je voldoende eet en voedsel zoals volle granen in uw dieet opneemt, je een verzadigd gevoel te geven en het verlangen naar suiker te voorkomen.

Kortom: Volkoren granen bevatten veel vezels en kunnen je een vol gevoel geven.

17. Groenten

Hoewel het eten van groenten misschien niet bevredigend is als je een acuut verlangen naar suiker ervaart, kan het nuttig zijn om ze regelmatig in je dieet op te nemen.

Groenten bevatten veel vezels en weinig calorieën. Ze bevatten ook veel nuttige voedingsstoffen en plantaardige stoffen.

Meer groenten eten is waarschijnlijk een van de beste dingen die u voor uw gezondheid kunt doen en kan uw risico op ziekten zoals hartaandoeningen en kanker verlagen.

Het toevoegen van groenten is ook een geweldige manier om je maaltijden op te vullen, zodat je je de hele dag tevreden voelt. Je kunt tegenwoordig in de supermarkten snackgroente kopen als komkommer, paprika’s en snoeptomaatjes. Dit is ook gemakkelijk mee te nemen wanneer je onderweg bent.

Kortom: Door meer groenten aan je maaltijden toe te voegen, kunt u een verzadigd gevoel krijgen en wordt voorkomen dat je door honger naar suiker gaat verlangen.

Het komt neer op

Het hebben van een zoete traktatie is prima voor de meeste mensen, dus je moet je niet schuldig voelen als je af en toe je tegoed doet.

Als je echter merkt dat je regelmatig hunkert naar suiker of dat je het gevoel hebt dat je geen controle hebt over zoet voedsel, dan is het de moeite waard om je dieet nader te bekijken.

Als je iets zoets nodig hebt, ruil dan wat van je met suiker gevulde lekkernijen in voor enkele van de gezondere opties in deze lijst.

 

 

1 reactie

  • PALLPLONE

    https://onlinecasinogameslots21.com/ hollywood casino online slots free [url=https://onlinecasinogameslots21.com/ ]most popular free casino slots [/url] casinos near my location

Laat een reactie achter